Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

«Γεμίζουν» πάλι με μαθητές τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα

Αλλάζουν σελίδα τα ιδιωτικά σχολεία. Για πρώτη φορά μετά το 2010 όταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, άρχισε η αναγκαστική στροφή προς τα δημόσια σχολεία, η εικόνα από τις προεγγραφές των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά δείχνει ότι έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των γονιών για την ιδιωτική εκπαίδευση. Μάλιστα, με βάση τα πρώτα στοιχεία, σε κάποια γνωστά ξενόγλωσσα σχολεία που προσφέρουν προγράμματα Διεθνούς Απολυτηρίου και ανοίγουν τις πόρτες για σπουδές στο εξωτερικό οι προεγγραφές έχουν πιάσει «οροφή» και δεν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον μαθητές από τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, και παρά το «πάγωμα» των διδάκτρων τα τελευταία χρόνια, οι καθυστερήσεις πληρωμών είναι πιο συχνές φέτος και σε κάποια σχολεία οι επισφάλειες κινούνται μεταξύ 20% με 30%.

Ειδικότερα, καθώς αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας οι προεγγραφές μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά (2014-15), φαίνεται ότι θα συγκρατηθεί σε χαμηλά ποσοστά η «διαρροή» του μαθητικού πληθυσμού προς τη δημόσια εκπαίδευση λόγω της οικονομικής κρίσης. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ποσοστό περίπου 2,5% των μαθητών, οι οποίοι έως και πέρυσι φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία, δεν δείχνουν πρόθεση να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε αυτά τη νέα χρονιά και φαίνεται ότι θα μετεγγραφούν σε δημόσια σχολεία.

Αβεβαιότητες 
Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των γονέων για φοίτηση των παιδιών τους στην ιδιωτική εκπαίδευση αποδίδεται, κυρίως, στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συνεχείς αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να προτιμάται η επιλογή ενός ιδιωτικού σχολείου που μπορεί να δώσει και την προοπτική των σπουδών στο εξωτερικό μέσα από προγράμματα σπουδών που οδηγούν στο Διεθνές Απολυτήριο. Με την απόκτηση του Διεθνούς Απολυτηρίου οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε πανεπιστήμια χωρών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, ενώ παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, «φρένο» στη φυγή των μαθητών προς τα δημόσια σχολεία έχει βάλει η μείωση, με διαφόρους τρόπους, των διδάκτρων. Τα δίδακτρα είναι «παγωμένα» από το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ οι σχολάρχες έχουν, παράλληλα, προχωρήσει σε μειώσεις κατά μέσο όρο 5%. Επίσης, πολλά σχολεία προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες, όπως είναι η μεταφορά των μαθητών, με αποτέλεσμα η μέση μείωση των διδάκτρων να ξεπερνά το 10%. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, προκειμένου να γίνουν εγγραφές την τελευταία στιγμή η έκπτωση ξεπερνά το 20%.

Παράλληλα, πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν αυξήσει τον αριθμό των υποτροφιών, που αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια αν κανείς αναλογιστεί ότι το κόστος φοίτησης στα ιδιωτικά σχολεία κυμαίνεται από περίπου 4.000 ευρώ έως και 15.000 ευρώ ετησίως ανάλογα με την τάξη.

Τα δίδακτρα
«Τα ιδιωτικά σχολεία συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους γονείς με μειώσεις διδάκτρων, διευκολύνσεις πληρωμών, δωρεάν παροχή υπηρεσιών και αύξηση του αριθμού των υποτροφιών. Και οι γονείς, όμως, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να στηρίζουν τα ιδιωτικά σχολεία, επιλέγοντας την ποιοτική παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα αυτό το διάστημα στα ιδιωτικά σχολεία. Η εικόνα που έχουμε από τις προεγγραφές των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά δείχνει ότι η 'διαρροή' προς τη δημόσια εκπαίδευση θα είναι μικρή», τονίζει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ιδιωτικών Σχολείων κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης. Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι φέτος δεν θα υπάρξουν «λουκέτα» σε ιδιωτικά σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι ευκαιριακές επιχειρήσεις. Έχουν αντεπεξέλθει σε χειρότερες καταστάσεις και θα παραμείνουν όρθια και στην οικονομική κρίση».

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων προχωρούν σε διευκολύνσεις πληρωμών των διδάκτρων (π.χ. με πιστωτική κάρτα ή με άτοκες δόσεις). Παρ' όλα αυτά, ωστόσο, φαίνεται πως η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί περισσότερες οικογένειες να καθυστερούν στην πληρωμή των διδάκτρων, με αποτέλεσμα οι επισφάλειες να είναι φέτος πιο συχνές και σε κάποιες περιπτώσεις να κινούνται μεταξύ 20% με 30%.

Η οικονομική κρίση και τα δημόσια σχολεία

Η πτωτική πορεία του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, κατά το σχολικό έτος 2009-10, όταν η οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει τα πρώτα της σημάδια. Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μόνο κατά τη διετία 2010-2011 ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία μειώθηκε κατά 5,7%. Ακόμη μεγαλύτερη -έφτασε το 9,5% μέσα στο 2011- ήταν η μείωση των μαθητών στα ιδιωτικά γυμνάσια, ενώ στα ιδιωτικά λύκεια η μείωση στον αριθμό των μαθητών είναι εμφανής μετά το 2006, φθάνοντας σωρευτικά το 26,4%.

Στον αντίποδα, πάντως, αξιοσημείωτη είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, στα οποία φοιτά συνολικά το 6,6% του μαθητικού πληθυσμού της σχετικής ηλικίας. Βεβαίως, στο υψηλό αυτό ποσοστό συνέβαλε το γεγονός ότι η προσχολική αγωγή έχει γίνει υποχρεωτική το 2009.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στη σχολική χρονιά 2012-13, συνολικά 80.430 μαθητές φοίτησαν σε ένα από τα 1.035 ιδιωτικά σχολεία της χώρας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 6% του συνόλου των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, στα δημόσια σχολεία και των δύο βαθμίδων φοίτησαν 1.278.076 μαθητές, δηλαδή ποσοστό 94%.

Βέβαια η ίδια εικόνα ισχύει και στο εξωτερικό, όμως, η πλειονότητα των μαθητών φοιτά σε δημόσια σχολεία. Μάλιστα, σε Γερμανία, Φινλανδία, Τσεχία, Εσθονία, Σλοβενία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 95% (Γερμανία) έως 98% (Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία), ενώ σε Ρουμανία και Ρωσία ανέρχεται σχεδόν στο 100% (99,5% και 99,9%, αντίστοιχα). Αντίθετα, 5 έως 6 στους 10 μαθητές φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία σε Βέλγιο (69%), Ολλανδία (66%) και Ιρλανδία (61%).

Της Χαράς Καλημέρη

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου