Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

«Η μάχη κατά του ρατσισμού να ξεκινά απ’ το νηπιαγωγείο»

Οι συστάσεις μάλλον περιττεύουν για τον Θανάση Παπαγεωργίου. Με δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, με τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, βιβλία και πολλά βραβεία στο ενεργητικό του, έχει χαράξει έναν ξεχωριστό δρόμο στο χώρο της ηθοποιίας και της σκηνοθεσίας. Για πολλά χρόνια, διατέλεσε αντιπρόεδρος στο ελληνικό κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και πρόεδρος του τομέα θεάτρου της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, συνέβαλλε με το έργο του στην Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Θεατρικού Έργου, καθώς και στο Θεατρικό Μουσείο, ως μέλος του Δ.Σ.


Στην τελευταία παράστασή του, στο θέατρο Στοά, ο Παπαγεωργίου συμπράττει με μία μεγάλη προσωπικότητα των ελληνικών τεχνών. Ανεβάζει δύο έργα του Αρκά –το «Εχθροί εξ αίματος» και το «Βιολογικό μετανάστη»– υπό το γενικό τίτλο «Επείγοντα περιστατικά». Μεταφέροντας άρτια στη σκηνή το ιδιοφυές χιούμορ του Έλληνα κομίστα, χρησιμοποιεί το θέατρο, μεταξύ άλλων, ως μέσο για να προβάλει ένα μείζον πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας: το ρατσισμό.

Στα «Επείγοντα περιστατικά», ένας άνθρωπος τραυματίζεται βαριά σε τροχαίο δυστύχημα και τα όργανά του συζητούν πώς θα γλιτώσουν από τον επερχόμενο θάνατο, καθώς ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κώμα. Κάποια από τα όργανα έχουν τη δυνατότητα να μεταμοσχευτούν και οι συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ τους, στη διαδικασία επιλογής, θυμίζουν άμεσα ανταγωνισμούς που βλέπουμε στις ανθρώπινες κοινωνίες. Στη δεύτερη πράξη, ένα μεταμοσχευμένο νεφρό επιχειρεί να επιβιώσει μέσα στον καινούριο οργανισμό. Ωστόσο αντιμετωπίζει μεγάλη εχθρότητα από κάποια όργανα, τα οποία προσπαθούν να το εξοντώσουν. Πρόκειται για ένα αιχμηρό σχόλιο στο θέμα της μισαλλοδοξίας, το οποίο ο Παπαγεωργίου γνωρίζει από πρώτο χέρι, τόσο λόγω προσφυγικής καταγωγής όσο κι απ’ τα βιώματά του στις γειτονιές της σύγχρονης Αθήνας.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Θανάσης Παπαγεωργίου αναλύει το θέμα του ρατσισμού και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!»


Πηγή: UNHCR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου