Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Κατοικίδια για παιδιά: Ένα πρόγραμμα για την κοινωνικοποίηση των παιδιών στα Παιδικά Χωριά SOS

Με την αγορά μιας οποιαδήποτε συσκευασίας Pedigree® ή Whiskas® ενισχύετε την εκστρατεία θεραπευτικού χαρακτήρα, όπου τα κατοικίδια βοηθούν στην αρμονική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών στα Παιδικά Χωριά SOS.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο σκύλος και η γάτα συντροφεύουν τους ανθρώπους και μοιράζονται μαζί τους την ίδια στέγη.

Όμως, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες ξεκίνησε η επιστημονική μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων.

Όπως οι έρευνες αποδεικνύουν, η επαφή με τα κατοικίδια έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεση και συμπεριφορά των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Ειδικότερα για τα παιδιά, η συναναστροφή με τα κατοικίδια αποδεικνύεται ευεργετική σε πολλά επίπεδα: την ψυχολογική υποστήριξη, τη μείωση του άγχους, την ενίσχυση των μαθησιακών δυνατοτήτων, την ανάληψη πρωτοβουλιών, το κίνητρο φυσικής άσκησης, την αλληλοκατανόηση μεταξύ των παιδιών.

Τα συμπεράσματα αυτά, μας έδωσαν την έμπνευση να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα Χωριά SOS Ελλάδος, και υπό την καθοδήγηση ομάδας εκπαιδευτών και ψυχολόγου, το πρωτοποριακό πρόγραμμα ‘Pets for Kids’ με στόχο τη θετική συμβολή κατοικιδίων στην αρμονική ανάπτυξη των παιδιών.

To πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή σειράς επισκέψεων της ομάδας δράσης (εκπαιδευτές, ψυχολόγος, σκύλοι, γάτα) στα Παιδικά Χωριά SOS της Βάρης και του Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης, για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2013.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου διεξαγωγής του προγράμματος, τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Παιδικά Χωριά θα έχουν την ευκαιρία να:
- λάβουν χρήσιμες θεωρητικές γνώσεις για τα κατοικίδια και τη συμβίωση με αυτά,
- εξοικειωθούν με τους σκύλους και τις γάτες, σε πρακτικό επίπεδο,
- αντιληφθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικιδίου,
- μάθουν τις βασικές αρχές εκπαίδευσης ενός σκύλου, ως ‘μικροί εκπαιδευτές’
- εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις που έλαβαν για να διασφαλίσουν τη σωστή φροντίδα που χρειάζονται τα κατοικίδια τα οποία διαβιώνουν στο περιβάλλον των Παιδικών Χωριών.
Η διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος, θα εμπλουτιστεί με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, όπως αφήγηση ιστοριών, παντομίμα, εικαστικούς αυτοσχεδιασμούς κ.α., ώστε η ευεργετική αλληλεπίδραση των παιδιών με τα κατοικίδια να γίνει πράξη μέσα από ολοκληρωμένες βιωματικές εμπειρίες.

Πηγή: adespoto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου