Δημιουργήστε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, κάνοντας συζητήσεις με το ίδιο το παιδί, τους εκπαιδευτικούς, τον παιδίατρό του και με τους άλλους ανθρώπους στη ζωή του.
Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι η κατάλληλη εποχή για να καθίσετε και να κουβεντιάσετε με το παιδί σας και τα άλλα άτομα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του, έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή βάση σε σχέση με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και την Υπερκινητικότητα.
Καθώς η σχολική χρονιά προχωράει, γονείς, εκπαιδευτικοί και γενικά όλοι είναι τόσο απασχολημένοι που τέτοιου είδους συζητήσεις αναβάλλονται για αργότερα, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την σωστή αντιμετώπιση του παιδιού και για τη ηρεμία του.
Συζητήσεις με το ίδιο το παιδί.
- Τονίστε τα θετικά στοιχεία του παιδιού. Αν το παιδί σας έχει ΔΕΠ ή ΔΕΠΥ, είναι πιθανόν να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Για να πετύχει στο σχολείο όμως, θα πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του.
- Εξηγήστε στο παιδί για την ΔΕΠ/ΔΕΠΥ (ποια είναι τα χαρακτηριστικά της, ποιες δυσκολίες προκαλεί στο παιδί, τι μπορεί να κάνει κτλ.). Για παράδειγμα, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι πολλά παιδιά με ΔΕΠ/ΔΕΠΥ επιδεικνύουν μεγάλη δημιουργικότητα καθώς το παιδί γνωρίζει νέα άτομα και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στο σχολείο, βοηθήστε το να καταλάβει ότι είναι πολύτιμο μέλος της τάξης – ανεξάρτητα ή λόγω της ΔΕΠΥ/ΔΕΠ ή άλλων μαθησιακών δυσκολιών.
- Ρωτήστε το παιδί για τους φίλους του. Ένα παιδί με ΔΕΠ/ΔΕΠΥ ίσως χρειάζεται τη βοήθειά σας για να αναγνωρίσει με ποιους από τους συμμαθητές του θα μπορούσε να δημιουργήσει φιλική σχέση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων στο σχολείο, ζητήστε από το παιδί να σας περιγράψει τους συμμαθητές του και ακούστε το προσεκτικά για να εντοπίσετε τα παιδιά των οποίων ο χαρακτήρας ταιριάζει με τον χαρακτήρα του παιδιού σας. Τα παιδιά με ΔΕΠ/ΔΕΠΥ έχουν την τάση να σχηματίζουν γρήγορα συμμαχίες με παιδιά που βρίσκουν συναρπαστικά και ενδιαφέροντα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γνωρίσει καλύτερα τα συγκρατημένα και μελετηρά/επιμελή παιδιά που μπορεί να το θαυμάζουν για τη φαντασία ή την τόλμη του και να έχουν μια κατευναστική επίδραση επάνω του.
- Βοηθήστε το παιδί σας να συμπαθήσει τον δάσκαλο ή την δασκάλα του: Το παιδί σας ίσως νιώθει ότι οι δάσκαλοι είναι οι εχθροί. Βοηθήστε το να βρει κάτι για να εκτιμήσει τους δασκάλους του. Όλα τα παιδιά, και ιδίως τα παιδιά με ΔΕΠΥ ή δυσλεξία, θα πρέπει να βλέπουν τους δασκάλους σαν ανθρώπους και όχι μόνο ως φορείς της εξουσίας. Όταν το παιδί σας σκέφτεται «είναι αυστηρό, αλλά είναι cool” αυτό που εννοεί είναι ότι «μπορούμε να δουλέψουμε μαζί».
Συζητήσεις με τον / την εκπαιδευτικό
Κάντε μια συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας κατά την πρώτη εβδομάδα του σχολείου. Χωρίς να είστε πιεστικοί ή επιθετικοί, εξηγήστε την ιδιαιτερότητα του παιδιού σας και συζητήστε σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθηθεί μέσα στην τάξη. Φροντίστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα δικαιώματα του παιδιού σας και να έχετε στο μυαλό σας κάποια πράγματα που μπορούν να το βοηθήσουν, σε περίπτωση που σας ρωτήσει ο/η εκπαιδευτικός. Κάντε μια δεύτερη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, έναν μήνα αργότερα (αν δεν έχουν επικοινωνήσει νωρίτερα οι εκπαιδευτικοί μαζί σας). Μην περιμένετε μέχρι την επίσημη συνάντηση γονέων και εκπαιδευτικών για να δείτε πώς πηγαίνουν τα πράγματα. Όσο πιο νωρίς ενημερωθείτε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί, για τους προβληματισμούς ή τις σκέψεις των εκπαιδευτικών, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα μπορέσετε να βρείτε λύσεις για να βελτιωθεί η απόδοσή του στο σχολείο. Η συχνή επαφή με τους εκπαιδευτικούς και η σωστή επικοινωνία μαζί τους είναι πάρα πολύ σημαντική για τη σχολική πορεία του παιδιού.
Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού.
Σε περίπτωση που το παιδί σας παίρνει φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητο να κάνετε μια συζήτηση με το γιατρό ώστε να φτιάξετε ένα σχέδιο σχετικά με το σχολείο, για να ρυθμιστούν κατάλληλα οι ώρες και η δοσολογία των φαρμάκων, ιδίως αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας θα πάρει φάρμακα. Μετά από μερικές εβδομάδες, μιλήστε ξανά με τον γιατρό παρέχοντάς του στοιχεία από το παιδί και τους εκπαιδευτικούς του, σχετικά με την επίδραση των φαρμάκων έτσι ώστε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.
Συζητήσεις με άλλους γονείς
Η αρχή της σχολικής χρονιάς παρέχει ευκαιρίες στους γονείς να συναντιούνται μεταξύ τους όταν φέρνουν ή παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, στις σχολικές δραστηριότητες και συγκεντρώσεις. Το πόσες πληροφορίες σχετικά με την διάγνωση του παιδιού σας θα μοιραστείτε με τους άλλους γονείς, εξαρτάται από εσάς, τις επιθυμίες του παιδιού σας και την στάση των άλλων γονέων. Το πιο πιθανό είναι ότι οι υπόλοιποι γονείς θα είναι υποστηρικτικοί. Αν μοιραστείτε μαζί τους τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε καθημερινά, είναι σαν να καλείτε και τους άλλους γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ ή άλλες ΜΔ να μοιραστούν μαζί σας τις εμπειρίες τους, να σας στηρίζουν και να πάρουν και αυτοί βοήθεια από εσάς. Αν το παιδί σας σας βλέπει να μιλάτε ανοιχτά για τη ΔΕΠΥ, δεν θα νιώθει ότι έχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται και να το κρύβει από τους άλλους.
Μιλήστε με την οικογένειά σας.
Μιλήστε με όλα τα άτομα στην οικογένειά σας. Τέτοιου είδους συζητήσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή, αλλά η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι η καταλληλότερη εποχή. Η ΔΕΠΥ επηρεάζει τη δυναμική όλης της οικογένειας. Ενδεχομένως και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας να έχει ΔΕΠ/ΔΕΠΥ. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με τους άλλους. Ζητήστε από το παιδί να τους περιγράψει πως νιώθει/ποια είναι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Ζητήστε του να εξηγήσει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας τι είδους βοήθεια κα υποστήριξη χρειάζεται, τι το βοηθάει πραγματικά. Ρωτήστε τους άλλους πώς νιώθουν, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τι υποστήριξη χρειάζονται και εκείνα. Αν ο ένας βοηθάει τον άλλο, θα βελτιωθεί πολύ η καθημερινότητα όλων.
Μιλήστε με τον εαυτό σας.
Μόνοι, ή με τον/τη σύντροφό σας, επανεξετάστε τι μάθατε για το παιδί σας την προηγούμενη χρονιά. Τι το βοήθησε στο σχολείο; Τι το δυσκόλεψε; Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μεγαλώνει και η γνώση σας για αυτό. Ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε κάποιες απόψεις σας. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το παιδί σας. Προετοιμαστείτε για τις προκλήσεις που θα συναντήσετε αυτή την χρονιά και αποκτήστε εμπιστοσύνη σε εσάς και το παιδί σας.
Απόδοση στα ελληνικά του άρθρου "ADHD Back-to-School Prep: 10 Talks to Have for a Great School Year"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου