Με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, η UNICEF ανανεώνει την πρόσκλησή της προς όλους, για συμμετοχή στην παγκόσμια πρωτοβουλία που ανέλαβε από φέτος «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών» καλώντας τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν τη βία κατά των παιδιών, να συμμετάσχουν σε παγκόσμια, εθνικά ή τοπικά κινήματα για τον τερματισμό της και να φέρουν νέες ιδέες για συλλογική δράση με αυτό το στόχο.
Όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία και εκτιμήσεις:
Σε όλο τον κόσμο περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά βιώνουν κακοποίηση στη ζωή τους. Στην Ανατολική και Νότια Αφρική πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα υποστούν σεξουαλική κακοποίηση πριν από την ηλικία των 18 ετών.
Η βία, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση των παιδιών συχνά ασκείται από οικεία πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, από άλλα μέλη της οικογένειας, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, εργοδότες, αστυνομικούς, κρατικούς ή και μη κρατικούς λειτουργούς αλλά και άλλα παιδιά.
Καμία χώρα δεν είναι απαλλαγμένη από τη βία και μόνο ένα μικρό ποσοστό των πράξεων βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης καταγγέλλονται και διερευνώνται, ενώ λίγοι είναι οι δράστες που λογοδοτούν.
Κάθε παιδί οπουδήποτε και να ζει έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από κάθε μορφή βίας. Η βία, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλοιώνοντας την ικανότητά τους για μάθηση και κοινωνικοποίηση, με αρνητικές συνέπειες αργότερα στη ενήλικη ζωή τους.
Η εκστρατεία της UNICEF έχει παγκόσμια απήχηση, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, με τεράστια συμμετοχή και υποστήριξη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχοντας στο πλευρό της πρεσβευτές της UNICEF παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο David Beckham, o Leo Messi (28 και 23 εκατομμύρια followers αντίστοιχα) και άλλοι πολλοί.
Στην εκστρατεία ενάντια στη βία κατά των παιδιών συμμετέχει και η UNICEF Ελλάδος με πρωτοβουλίες που αναπτύσσει με σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, με εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία, με ενημερωτικές εκστρατείες – ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με την προώθηση μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών στη χώρα μας και προτάσεις προς την πολιτεία για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η Διεθνής Ημέρα της Μη Βίας εορτάζεται στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας και πρωτοπόρου της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της μη-βίας. Κατοχυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις με Ψήφισμα της 15ης Ιουνίου του 2007, ως μια ευκαιρία για να περάσει το μήνυμα της μη-βίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την εξασφάλιση ενός πολιτισμού ειρήνης, ανεκτικότητας, κατανόησης και μη-βίας.
Πηγή: kidsweb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου