Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μήπως η κόρη σας έχει το «σύνδρομο της πριγκίπισσας»;

Μπορεί να μη το βρείτε ποτέ σε ιατρική εγκυκλοπαίδεια, αλλά όλα κορίτσια από τα δύο τους χρόνια και μετά πάσχουν από το «σύνδρομο της πριγκίπισσας»! Πρόκειται για μια φυσιολογική «φάση»; Και πώς να το διαχειριστούμε όταν η «πριγκιπική» συμπεριφορά της κόρης μας παρατείνεται;

Τι είναι το σύνδρομο της πριγκίπισσας; 
Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Jennifer L.Hartstein, η οποία και μίλησε πρώτη γι’ αυτό, η μικρή πριγκίπισσα βλέπει όοοολη της την ζωή σαν παραμύθι. Επικεντρώνεται μόνο στα όμορφα πράγματα, βάζει τον εαυτό της στο κέντρο του σύμπαντος και παθαίνει εμμονή με το πώς φαίνεται. Όλη αυτή η πριγκιπική συμπεριφορά είναι σαφώς πολύ χαριτωμένη όταν πρόκειται για ένα αγγελόμορφο νήπιο, αλλά τι γίνεται καθώς το νήπιο μεγαλώνει και η πριγκιπική της συμπεριφορά επηρεάζει την αυτοεκτίμηση της, τις σχέσεις της με τους άλλους πως φροντίζει τον εαυτό της αλλά και πόσο δυνατή αισθάνεται για να αντιμετωπίσει τη ζωή;           

Οι πριγκίπισσες είναι σύμβολα παντοτινά 
Σε ένα πρόσφατο άρθρο της στους New York Times η γνωστή συγγραφέας Naomi Wolf μας λέει: «Ο μύθος της πριγκίπισσας δεν είναι της μόδας τώρινη. Απλώς γιατί δεν εξέλειψε ποτέ. Κάθε μαμά ξέρει πως η κόρη της θα περάσει από αυτή τη φάση γύρω στην ηλικία των τριών με τεσσάρων. Όλα τα κορίτσια στην ηλικία αυτή θέλουν τιάρα, σκήπτρο, glitter γοβάκια και τούλινο φόρεμα. Η Σταχτοπούτα η Χιονάτη, η Ωραία Κοιμωμένη, η Πεντάμορφη και το Τέρας, όλα τα μυθικά αρχέτυπα των παιδικών μας χρόνων, είναι όμορφες φοράνε μεταξωτά φορέματα, έχουν μακριά ξανθά μαλλιά και έναν μόνο βασικό Στόχο στη ζωή τους. Να βρουν τον πρίγκιπα τους. Ωστόσο, εμείς οι μαμάδες ανησυχούμε κάποιες φορές. Γιατί ξέρουμε πως δεν υπάρχουν πρίγκιπες. Επίσης γιατί φοβόμαστε μήπως και υπάρξει «αυτός ο πρίγκιπας» , που θα την εμποδίσει να βρει το δικό της δρόμο. Ναι, η ταμπέλα «πριγκίπισσα» χαλάει όλη τη δουλειά των μαμάδων. Ιδιαίτερα εκείνων που προσπαθούν να μάθουν τις κόρες τους να είναι ανεξάρτητες, με πίστη στον εαυτό τους, δυναμικές, με θάρρος και τόλμη για τη ζωή. Από την άλλη στο χέρι μας είναι να τους μάθουμε ότι εκτός από τις πριγκίπισσες υπάρχουν και οι ηρωίδες!

«Η Σταχτοπούτα έφαγε την κόρη μου»

Αυτός είναι ο τίτλος από το βιβλίο της συγγραφέας Peggy Orenstein που ανακηρύχθηκε από το περιοδικό New York Times ως best seller. Στο βιβλίο της η συγγραφέας μας μιλάει κι αυτή για τη νέα πριγκιπισο-μανία και τη νέα υπερ-θηλυκή εικόνα που προωθεί η βιομηχανία του μάρκετινγκ. Και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το ροζ πρόβλημα της ζωής της.
9 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο της μικρής πριγκίπισσας 

1. Πείτε στην κόρη σας ότι είναι αξιαγάπητη 
Και είναι αξιαγάπητη γιατί είναι μοναδική! 

2. Πείτε της ότι είναι έξυπνη 
Και ότι η εξυπνάδα δεν αποκλείει την ομορφιά, όπως άλλωστε και η ομορφιά δεν αποκλείει την εξυπνάδα! 

3. Πείτε της ότι μπορεί να τα καταφέρει σε ότι προσπαθήσει 
Αρκεί να προσπαθήσει! Θέλει να γίνει πυρηνικός επιστήμονας, να κερδίσει ένα Νόμπελ, ή να γίνει μια μέρα πρωθυπουργός; Μπορεί! 

4. Επενδύστε στις σπουδές της 
Ακόμη κι αν τελικά δεν ακολουθήσει αυτό που σπούδασε θα έχει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια της: την γνώση. 

5. Μάθετέ την να ανταποκρίνεται σε πιεστικές καταστάσεις 
Και πως οι πιεστικές καταστάσεις μπορεί να προκύψουν και στα αγόρια και στα κορίτσια 

6. Μην υποτιμάτε ποτέ τις μαθηματικές και επιστημονικές της δεξιότητες 
Μάθετέ την να φτιάχνει παζλ, να λύνει γρίφους και προβλήματα. 

7. Αφήστε την να λερωθεί 
Κι όμως και στα κορίτσια αρέσει να παίζουν με τα χώματα. Όταν επιβάλλετε σε ένα κορίτσι μια «ατσαλάκωτη» συμπεριφορά είναι σα να την εκπαιδεύετε να γίνει ένα ήσυχο και νοματαγές θηλυκό. 

8. Πείτε της ότι είναι μαχητής 
Και αντιμετωπίστε την σαν μαχητή. Παρηγορήστε την όταν κλάψει, αλλά ποτέ μην την αποτρέψετε από τα ρίσκα που θέλει να πάρει. 

9. Τέλος, αντικαταστήστε την προσφώνηση «η πριγκίπισσα μου» με τις λέξεις:
Γενναία, περίεργη, δημιουργική, δυνατή, γενναιόδωρη, περίεργη, έμπιστη και….υπέροχη φίλη

Πηγή: imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου