Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ταινία για ένα παιδί «θαύμα»


Ο Αντρέ Ματιέ γεννήθηκε το 1929. Ηταν γιος του συνθέτη Ροντόλφ Ματιέ, αλλά στα τέσσερά του χρόνια άφηνε άφωνη την παγκόσμια μουσική κοινότητα με τις δεξιότητές του. Στα επτά έδωσε ρεσιτάλ παίζοντας μια δική του δημιουργία! Σπούδασε πιάνο και σύνθεση με υποτροφία στο Παρίσι. Οι κριτικοί τον είχαν χαρακτηρίσει «Καναδό Μότσαρτ».

Η ταινία «L’enfant prodige» («Το παιδί-θαύμα»), που θα προβληθεί το Σάββατο στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, εστιάζει στην καταστροφική του πορεία. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Λικ Ντιόν. Τη μουσική υπογράφει ο Αλέν Λεφέβρ. Ο Ματιέ έγραψε τις πιο αξιόλογες συνθέσεις του τη δεκαετία του 1940, αλλά η πορεία του ανακόπηκε βίαια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1940 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, έπειτα γύρισε στο Παρίσι και το 1947 ξαναπήγε στον Καναδά. Εκτοτε η πορεία του ήταν φθίνουσα. Απογοητευμένος από την ψυχρή ανταπόκριση του κοινού, του Τύπου, των ομοτέχνων του βυθίστηκε στο αλκοόλ και πέθανε 39 ετών από κίρρωση ήπατος.

Στη δραματοποιημένη βιογραφία του βλέπουμε μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός χαρισματικού παιδιού: το τίμημα της δόξας σε τρυφερή ηλικία είναι σκληρό και πληρώνεται στην ενήλικη ζωή του καλλιτέχνη. Ο Α. Ματιέ κατέφυγε στο αλκοόλ για να αντιμετωπίσει την απόρριψη των συνθέσεών του, για να αποδεσμευτεί από την κτητική μητέρα του, για να εκδικηθεί που του έκλεψαν τη νεότητα.

INFO: «L’enfant prodige», καναδική παραγωγή, 2010. Στον ρόλο του Ματιέ ο Γκιγιόμ Λε Μπον (παιδική ηλικία) και ο Πατρίκ Ντρολέ (ενήλικος). Παίζουν επίσης: Μασά Γκρενόν, Μαρκ Λαμπρές, Μαρί-Φελίξ Αλάρ, Μπενουά Μπριέρ, Καρίν Βαρνάς, Λοτέρ Μπλιτό. Με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Στις 20.30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου