Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Στον κοχλία ίσως βρίσκεται η θεραπεία της υπερκινητικότητας

Στο αυτί φαίνεται ότι βρίσκεται η λύση για την αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Ν. Υόρκη ανακάλυψαν ότι κάποια προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού και συγκεκριμένα στον κοχλία ίσως ευθύνονται για την υπερκινητικότητα, καθώς εκείνος ευθύνεται τόσο για την ακοή, όσο και για το σύστημα που ελέγχει την ισορροπία!

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, ο κοχλίας ελέγχει την αίσθηση της ισορροπίας, γεγονός που μέχρι πρότινος οι επιστήμονες δεν είχαν υπόψη τους, καθώς πίστευαν ότι όλες οι διαταραχές που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά ξεκινούν από προβλήματα που εντοπίζονται μόνο στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, έπειτα από μελέτη σε ποντίκια, κατά την οποία παρατηρούσαν τη συμπεριφορά τους, διαπίστωσαν ότι εκείνα που παρουσίαζαν προβλήματα ακοής και συγκεκριμένα στον κοχλία, ήταν ιδιαιτέρως κινητικά και κυνηγούσαν συνεχώς την ουρά τους.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι εκτός από τον κοχλία, για την υπερκινητικότητα ευθύνεται και μια μετάλλαξη στο γονίδιο Sic12a2, η οποία υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν η δραστηριότητα αυτού του γονιδίου μπλοκάρεται στο εσωτερικό των αυτιών, παρουσιάζεται υπερκινητικότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Jean Hebert, “η μελέτη αυτή παρέχει τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι μια αισθητηριακή διαταραχή, όπως είναι μια δυσλειτουργία στο εσωτερικό του αυτιού, μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένες μοριακές μεταβολές στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούν δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές, που συνήθως πιστεύεται ότι προέρχονται αποκλειστικά από τον εγκέφαλο”.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ανακαλύψεις αυτές θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν νέα φάρμακα για τη θεραπεία της υπερκινητικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου