Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Δημιουργικό Εργαστήρι Δράματος για Παιδιά και Εφήβους

Η ΑΜΚΕ Δια-δρω-μές ξεκινούν από τον Οκτώβριο βιωματικό εργαστήρι εκπαιδευτικού δράματος για παιδιά και εφήβους

Πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό δράμα; Οι δάσκαλοι του εκπαιδευτικού δράματος σχεδιάζουν και υλοποιούν εργαστήρια χρησιμοποιώντας στοιχεία της θεατρικής τέχνης (όπως ρόλοι, φανταστική κατάσταση κλπ) και με γνώμονα τις ανάγκες των παιδιών, τα οποία μπαίνουν σε ρόλους και καλούνται να βιώσουν ένα φανταστικό πρόβλημα ή ένα δίλημμα υοθετώντας κάθε φορά διάφορες οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα σε μια επινοημένη διαφωνία μεταξύ φίλων ή σε ένα επινοημένο δυστύχημα τα παιδιά μπορεί να τα βιώσουν στην πρώτη περίπτωση είτε μέσα από το ρόλο των φίλων που βρίσκονται σε διαφωνία είτε μέσα από το ρόλο των γονιών που παρακολουθούν τα παιδιά τους πώς συμπεριφέρονται με τους φίλους τους κλπ και στη δεύτερη περίπτωση είτε μέσα από το ρόλο των αστυνομικών που διενεργούν έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος ή των ψυχολόγων που προσπαθούν να βοηθήσουν τους τραυματίες του δυστυχήματος, των δημοσιογράφων που πρέπει να κάνουν ένα ρεπορτάζ για τα δυστυχήματα στους δρόμους, των δασκάλων, των γιατρών κλπ. Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά μέσα από τον εκάστοτε ρόλο τους διερευνούν θέματα και έννοιες σε βάθος όπως για παράδειγμα τη φιλία και τις απαιτήσεις της ή όπως την απώλεια και τις επιπτώσεις της ή την στάση που έχουν πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι να βάζουν σε κίνδυνο ή σε ρίσκο τη ζωή τους. 

Τελικός στόχος ενός εργαστηρίου δεν είναι η θεατρική παρουσίαση αν και μπορεί να καταλήξει εκεί εάν το θέλουν τα ίδια τα παιδιά. Ο βασικός στόχος είναι η διανοητική και συναισθηματική εμπλοκή του παιδιού στη διαδικασία του δράματος, έτσι ώστε το παιδί να αισθανθεί αλλά και να επεξεργαστεί διανοητικά και συναισθηματικά την κατάσταση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία του, ενισχύει την αυτοπεποίθησή του, αλλά, πάνω από πολλά, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή του ατόμου να «μπαίνει» στη θέση του «άλλου» και να αντιλαμβάνεται ολόπλευρα μια ανθρώπινη κατάσταση.

Είναι προφανές ότι το εκπαιδευτικό δράμα συμπληρώνει το κενό που αφήνει σήμερα η δομή και λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το σύγχρονο σχολείο, δυστυχώς, υστερεί συχνά στην αποτελεσματική προαγωγή της ετερότητας, της δημιουργικής σκέψης, της φαντασίας και της ολόπλευρης και βαθιάς γνώσης. Στις Δια-δρω-μές πιστεύουμε ότι ένα παιδί, αλλά και ένας ενήλικας, μαθαίνει αποτελεσματικά, μόνο όταν ο τρόπος και η μετάδοση της γνώσης γίνεται μια διαδικασία βιωματική!

Τα παιδιά που παίρνουν μέρος στο εκπαιδευτικό δράμα συστηματικά είναι κοινωνικά και ευαισθητοποιημένα άτομα, αποκτούν σφαιρική γνώση του κόσμου στον οποίο βρίσκονται, αντιλαμβάνονται και ενεργούν σε καινούργιες και δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, είναι περισσότερο αποφασιστικά και ανεξάρτητα και έχουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα του εαυτού τους. Με άλλα λόγια στο εκπαιδευτικό δράμα δημιουργούνται οι συνθήκες για να αναπτυχθούν σε ενεργούς πολίτες. 

Το Εργαστήριο για παιδιά ή εφήβους θα λειτουργήσει σε δύο ενότητες τεσσάρων μηνών η κάθε μία (1η Από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο και 2η από Φεβρουάριο μέχρι Μάιο, συνέχεια τις πρώτης). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν σε μία ή και στις δύο ενότητες. 

Η συμμετοχή στα παιδικά-εφηβικά εργαστήρια είναι 120 η κάθε ενότητα (4 μήνες, 30 ευρώ το μήνα) και υλοποιούνται από την Εμμανουέλα Παπασωτηρίου, θεατροπαιδαγωγό και εκπαιδεύτρια μουσικοκινητικών προγραμμάτων με εξιδείκευση (Master) στο εκπαιδευτικό δράμα (Trinity College Dublin). 

Επίσης στο σχεδιασμό και στα προγράμματα συμμετέχει και ο Κώστας Αμοιρόπουλος, εκπαιδευτικός/δάσκαλος δράματος εξειδικευμένος στην εκπαίδευση, στο εκπαιδευτικό δράμα και στο θέατρο (Πτυχία από το Π.Τ. Νηπιαγωγών και Π.Τ. Δημοτικής Εκπαίδευσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΒΑ in Drama Theatre and Performance Studies στο Roehampton University, Master in Drama in Education στο University of Central England, Μεταπτυχιακό στο Theatre Directing στο Royal Holloway University και Διδακτορικό στο Drama in Education στο Birmingham City University, Ηνωμένο Βασίλειο) 

Οι εγγραφές και στα δύο προγράμματα έχουν ξεκινήσει και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές καλέστε στο τηλέφωνο 6942226436, 210 7218860 και 6978909244

Για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν περισσότερο για τα σεμινάρια παιδιών και εφήβων οι Δια-δρω-μές οργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς όπου θα παρουσιαστούν οι στόχοι και η μέθοδος των σεμιναρίων. Οι ημέρες συναντήσεων είναι Δευτέρα 16-9-2013 και Τετάρτη 18-9-2013 στις 19:00. Εάν θέλετε να συμμετέχετε σε μία από τις συναντήσεις παρακαλούμε καλέστε πρώτα στα παραπάνω τηλέφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου