Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Η χρόνια νόσος ενός παιδιού επηρεάζει όλη την οικογένεια

Οι γονείς παιδιών με χρόνια νόσο έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες καταστάσεις, που μπορούν να τους πιέσουν, ενώ προσπαθούν να ενσωματώσουν τις ανάγκες του παιδιού στην οικογενειακή ρουτίνα.

Οι γονείς παιδιών που πάσχουν από χρόνια νόσο μπορεί να εμφανίζουν στρες, που επηρεάζει όλη την οικογένεια.

Αυτό αποκάλυψαν ερευνητές που επισκόπησαν 96 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 12 χώρες μεταξύ του 1980 και του 2012.
Οι έρευνες περιέλαβαν οικογένειες στις οποίες υπήρχαν παιδιά μέχρι την ηλικία των 21 ετών με άσθμα, καρκίνο, κυστική ίνωση, διαβήτη, επιληψία και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι απαιτήσεις της φροντίδας, ορισμένες φορές δημιουργούσαν μεγαλύτερο στρες για τους γονείς από τη βαρύτητα ή τη διάρκεια της νόσου, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό ‘Journal of Pediatric Psychology.’

Ερευνητές του Case Western Reserve University, σημείωσαν ότι μαζί με τα συνήθη καθήκοντα ως γονείς, οι γονείς παιδιών με χρόνια νόσο έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες καταστάσεις, όπως ραντεβού με τον γιατρό, αγωγή, νοσηλεία και θέματα με το σχολείο που μπορούν να τους πιέσουν, ενώ προσπαθούν να ενσωματώσουν τις ανάγκες του παιδιού στην οικογενειακή ρουτίνα.

Οι γονείς που έλαβαν μέρος στις έρευνες, ανέφεραν επιπλέον στρες από τον πόνο του παιδιού τους, από την ανησυχία για την ευαισθησία του παιδιού και για την εξήγηση των προβλημάτων υγείας σε ανθρώπους εκτός της οικογένειας.

Η ερευνήτρια Rebecca Hazen, προσφέρει ορισμένες συμβουλές μείωσης του στρες για γονείς με παιδιά που πάσχουν από χρόνια νόσο.
Να είστε ανοιχτός στη βοήθεια από φίλους ή την οικογένεια, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του στρες.

Οι γονείς θα πρέπει να βρουν τρόπους να μοιράζονται τις ευθύνες της αγωγής για να μειωθούν οι απαιτήσεις στον ένα γονέα.
Να ενημερώσετε τον γιατρό του παιδιού, αν πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια στη ρύθμιση του στρες που οφείλεται στη φροντίδα ενός παιδιού με χρόνια νόσο.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου