Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Ζαχαρούχο» τζελ σώζει πρόωρα βρέφη

Μια δόση ζάχαρης η οποία χορηγείται σε μορφή τζελ στα πρόωρα βρέφη μπορεί να τα σώσει από τις εγκεφαλικές βλάβες, αναφέρουν ειδικοί από τη Νέα Ζηλανδία.

Ένα στα 10 πρόωρα με υπογλυκαιμία

Τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος εμφανίζονται σε περίπου ένα στα 10 πρόωρα μωρά. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία δοκίμασαν τη «γλυκιά» θεραπεία – εφαρμόζεται μέσω τριψίματος του τζελ στην παρειά του βρέφους - σε 242 πρόωρα μωρά και αναφέρουν ότι με βάση τα αποτελέσματά τους το ζαχαρούχο τζελ θα πρέπει να αποτελέσει θεραπεία πρώτης γραμμής, σύμφωνα με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «The Lancet».

Η θεραπεία με το τζελ δεξτρόζης κοστίζει λίγο περισσότερο από ένα ευρώ ανά βρέφος και είναι πολύ ευκολότερο να χορηγηθεί σε σύγκριση με την ενδοφλέβια γλυκόζη, αναφέρουν η καθηγήτρια Τζέιν Χάρντινγκ και η ομάδα της από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ.

Η υπάρχουσα θεραπεία

Η υπάρχουσα θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει επιπλέον χορήγηση τροφής καθώς και διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων τεστ αίματος για τη συνεχή μέτρηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος των πρόωρων νεογνών. Σήμερα ωστόσο πολλά από τα πρόωρα βρέφη εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και λαμβάνουν ενδοφλεβίως γλυκόζη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπογλυκαιμία που εμφανίζουν.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης εξετάστηκε αν η θεραπεία με το τζελ δεξτρόζης ήταν πιο αποτελεσματική από την απλή χορήγηση τροφής στην αναστροφή της υπογλυκαιμίας των πρόωρων βρεφών. Όπως φάνηκε ήταν ανώτερη, γεγονός που μαρτυρεί ότι μπορεί να βοηθήσει πολλά πρόωρα μωρά, κατά τους ερευνητές.

«Ανάσταση» του τζελ

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Νιλ Μάρλοου από το Ινστιτούτο για την Υγεία των Γυναικών στο University College του Λονδίνου ανέφερε πως παρότι το τζελ δεξτρόζης δεν χρησιμοποιείται συνήθως σήμερα, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι θα έπρεπε να «αναστηθεί» ως θεραπεία.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου