Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Νέο ερευνητικό ιστορικό πρόγραμμα από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Ετήσιο θεματικό κύκλο ιστορικής έρευνας και καταγραφής, ο οποίος θα αναδεικνύει τις αρχειακές συλλογές της Θεσσαλονίκης και θα συνδέει την ιστοριογραφία με τα πρωτότυπα τεκμήρια, αρχίζει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ).

Για το σκοπό αυτό θα επιλέγεται, κάθε χρόνο, μία επιμέρους ενότητα από την ιστοριογραφία της πόλης μας και θα καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (ιστορικοί, ερευνητές, ιστοριοδίφες, συγγραφείς, φοιτητές κ.α.) προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις σχετικές μελέτες και στη συνέχεια να καταθέσουν τις εργασίες τους. Με βάση τις εργασίες αυτές, θα πραγματοποιηθούν ιστορική ημερίδα και έκθεση τεκμηρίων, ενώ οι μελέτες θα αποτελέσουν την κύρια ύλη του νέου περιοδικού του ΚΙΘ, στο οποίο θα παρουσιάζονται τα ιστορικά αρχεία της πόλης.

Για την περίοδο 2013-2014, που αποτελεί και την αφετηρία του νέου αυτού εγχειρήματος, προκηρύσσεται η έρευνα της θεματικής ενότητας «Η Κοινωνική Πρόνοια και Κρατική Μέριμνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1920-1940)». Η έρευνα περιλαμβάνει ενδεικτικά: θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της φτώχιας, τη διοργάνωση συσσιτίων, την ανακούφιση και αποκατάσταση των προσφύγων, τη δημιουργία και ενίσχυση ιδρυμάτων (βρεφοκομείων, γηροκομείων και ορφανοτροφείων).

Τόσο στο Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλα αρχεία της πόλης, (Ιστορικό Αρχείο της Μητρόπολης, Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας), αλλά και σε αρχεία ιδρυμάτων και φορέων όπως της Φιλόπτωχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, υπάρχει πλούσιο υλικό σχετικά με την κοινωνική πολιτική που ασκούνταν την εποχή εκείνη το οποίο διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσουν τις εργασίες τους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2014 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες θα παραδίδονται σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή (με γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12 και διάσταση 1,0) και θα κυμαίνονται μεταξύ 10-15 σελίδες περίπου. Σε περίπτωση που στην εργασία περιλαμβάνονται εικόνες θα πρέπει αυτές να παραδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο .tif, ανάλυση 300dpi) και να συνοδεύονται από άδεια για τη δημοσίευσή τους.

Υπεύθυνοι της έκδοσης είναι οι: Ευγενία Δραγούμη και Ανέστης Στεφανίδης στα email: e.dragoumi@thessaloniki.gr και a.stefanidis@thessaloniki.gr με τηλέφωνα επικοινωνίας 2310264668 και 2310274167.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου