Περίπου 100 διορισμοί νέων πανεπιστημιακών θα γίνουν εντός του έτους – Δεν προκρίθηκε η επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών.
Του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή
Κάτω από τις 2.000 κλείνει η «συνεισφορά» της δημόσιας εκπαίδευσης στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο τελικός αριθμός απέχει από τα σενάρια που είχαν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα και έκαναν λόγο ακόμη και για 7.000 εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή στο μέτωπο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, περίπου 100 διορισμοί νέων πανεπιστημιακών θα γίνουν μέσα στο έτος. Αντίθετα, δεν προκρίθηκε η επέκταση του ορίου συνταξιοδότητσης των πανεπιστημιακών από τα 67 στα 70 έτη.
Ειδικότερα, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε πλεόνασμα (για ποικίλους λόγους) 1.953 καθηγητών από διάφορες ειδικότητες. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς που τελικά θα μετακινηθούν σε διοικητικές θέσεις είτε του υπ. Παιδείας είτε άλλων υπουργείων, στο πλαίσιο του προγράμματος διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Στελέχη του υπ. Παιδείας τόνισαν, μιλώντας χθες στην «Κ», ότι η ηγεσία του επέμεινε ότι πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα, κρίνεται ως επιτυχία του υπ. Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η αποτροπή των απολύσεων και ο μειωμένος τελικά αριθμός όσων μετακινηθούν σε διοικητικές υπηρεσίες, με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας τον Νοέμβριο είχαν αναφέρει ότι για τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, στην εκπαίδευση αναλογεί μερίδιο 7.500 δασκάλων και καθηγητών.
Την ίδια στιγμή, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν υιοθετήθηκε η επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών κατά τρία χρόνια, από τα 67 σήμερα στα 70 έτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς η τρόικα δεν δέχθηκε την πρόταση του υπ. Παιδείας από φέτος και έως το 2016 να μην συνταξιοδοτηθεί κανείς πανεπιστημιακός που κατοχυρώνει σχετικό δικαίωμα, και ταυτόχρονα και να τηρηθεί η αναλογία της μίας πρόσληψης στους 10 πανεπιστημιακούς, που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δηλαδή, καθώς φέτος δικαίωμα κατοχυρώνουν περίπου 1.000 πανεπιστημιακοί, το υπουργείο πρότεινε να προσληφθούν 100 και οι 1.000 να συνεχίσουν να εργάζονται έως τα 70 τους χρόνια, εάν φυσικά το επιθυμούν.
Πλέον, με βάση την αρνητική θέση της τρόικας, το υπ. Παιδείας εξετάζει την προοπτική να προτείνει στους υπό συνταξιοδότηση πανεπιστημιακούς να συνεχίσουν το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο αμισθί. Και αυτό διότι οι ανάγκες των ΑΕΙ θα είναι μεγάλες. Μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό θα έχει μειωθεί κατά 17,6% έως το 2016. Με βάση τα στοιχεία του Ιδρύματος σήμερα υπηρετούν 1.903 μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων στις 31/8 θα αποχωρήσουν με σύνταξη 82. Το 2014 θα αφυπηρετήσουν άλλοι 91, το 2015 82 και το 2016 άλλοι 81. Συνολικά 336 πανεπιστημιακοί στους 1.903. Για το θέμα η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ έχει ζητήσει στοιχεία από όλα τα Ιδρύματα, καθώς μιλάει για αποψίλωση που θα πλήξει το έργο και την ποιότητα των πανεπιστημίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου