Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η εξωσωματική με σπερματέγχυση αυξάνει, ελαφρά, τον κίνδυνο αυτισμού και νοητικής καθυστέρησης των παιδιών

Μία από τις δύο συχνότερες τεχνικές εξσωματικής γονιμοποίησης, η μικρογονιμοποίηση, γνωστή επίσης ως ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου ή ενδοκυτοπλασμική σπερματέγχυση (ICSI), η οποία χρησιμοποιείται όταν ο άνδρας έχει σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας, αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό ή με νοητική καθυστέρηση, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη, έως τώρα, διεθνή έρευνα, που συνέκρινε όλες τις μεθόδους εξωσωματικής για τον κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η παραδοσιακή τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) είναι ασφαλής και δεν αυξάνει τον κίνδυνο ούτε για αυτισμό, ούτε για νοητική καθυστέρηση. Συνολικά, τα παιδιά που γεννιούνται μετά από εξωσωματική (με οποιαδήποτε τεχνική), δεν κινδυνεύουν περισσότερο από αυτισμό, σε σχέση με τα παιδιά που συλλαμβάνονται φυσιολογικά, αλλά ο κίνδυνος είναι κάπως μεγαλύτερος, κατά 18%, για εμφάνιση νοητικής καθυστέρησης (όταν ο δείκτης νοημοσύνης είναι κάτω από 70 και υπάρχουν επίσης προβλήματα συμπεριφοράς). Γενικά, πάντως, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος παραμένει μικρός και τα περισσότερα μωρά της εξωσωματικής γεννιούνται υγιέστατα.

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων η επιδημιολόγος Αναστασία Ηλιάδου) από τρία κορυφαία ιδρύματα, το King's College του Λονδίνου, το Ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τους Άβι Ράιχενμπεργκ και Σβεν Σάντιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το "New Scientist" και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 2,5 εκατ. γεννήσεις και έψαξαν να βρουν με ποιο τρόπο είχαν συλληφθεί τα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια εμφάνισαν αυτισμό ή νοητική καθυστέρηση.

Από τα 2,5 εκατ. παιδιά, περίπου τα 31.000 (ποσοστό 1,2%) είχαν γεννηθεί με κάποιας μορφής εξωσωματική τεχνική. Περίπου 7.000 είχαν αυτισμό και τα 15.800 νοητική καθυστέρηση. Τα παιδιά που συνελήφθησαν με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, είχαν αυξημένο κατά 51% τον κίνδυνο για νοητική καθυστέρηση (93 περιστατικά καθυστέρησης ανά 100.000 γεννήσεις), έναντι των γεννήσεων με φυσικό τρόπο (62 περιπτώσεις νοητικής καθυστέρησης ανά 100.000 γεννήσεις), Όμως, είναι φανερό ότι σε απόλυτους αριθμούς τα περιστατικά καθυστέρησης είναι πολύ λίγα.

Η τεχνική μικρογονιμοποίησης αναπτύχθηκε το 1992 και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις πατρικής υπογονιμότητας. Με αυτήν τη μέθοδο, ένα μόνο σπερματοζωάριο (που έχει ληφθεί μέσω εκσπερμάτωσης ή χειρουργικής επέμβασης) εισάγεται απευθείας σε ένα ωάριο, αντί η γονιμοποίηση να αφεθεί να λάβει χώρα μόνη της στο «σωλήνα», όπως στην κλασική τεχνική.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφής ο μηχανισμός που αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού ή νοητικής καθυστέρησης με τη μέθοδο ICSI. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν το μωρό γεννηθεί πρόωρα ή όταν γεννηθούν δίδυμα ή τρίδυμα. Μία πιθανή αιτία είναι οι γενετικές βλάβες που περιέχει το χρησιμοποιούμενο σπερματοζώαριο ή η τυχόν βλάβη που προκαλείται στο ωάριο κατά τη σπερματέγχυση.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα στα 50 παιδιά, διεθνώς, γεννιούνται μέσω της υποβοηθούμενης (εξωσωματικής) αναπαραγωγής και υπολογίζεται ότι γύρω στα πέντε εκατομμύρια «παιδιά του σωλήνα» έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μετά το 1978, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η τεχνική. Περίπου το 4% των παιδιών που γεννιούνται μετά από εξωσωματική εμφανίζουν κάποιο σωματικό ή νοητικό πρόβλημα μετά τη γέννα, έναντι ποσοστού 3% για όσα παιδιά έχουν συλληφθεί φυσιολογικά.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου