Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Εκρηξεις θυμού στα αυτιστικά παιδιά

Η υπόθεση του 16χρονου αυτιστικού αγοριού, το οποίο νοσηλευόταν επί μέρες δεμένο χειροπόδαρα στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, της Πάτρας, επειδή, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, ήταν επιθετικό, προκάλεσε σοκ και θυμό.

Γέννησε, όμως, και ερωτήματα και απορίες για το πώς αντιμετωπίζεται η έκρηξη θυμού ενός αυτιστικού παιδιού.

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή, που εντάσσεται σε μια ομάδα γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Ουσιαστικά, καταστρέφει την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί με τους άλλους. Ενα στα 50 παιδιά διαγιγνώσκονται με αυτισμό, ενώ είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί στα αγόρια από ό,τι σε κορίτσια, αλλά εντοπίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά, ενώ οι εκρήξεις θυμού ενός αυτιστικού παιδιού εξαρτώνται από την προσωπικότητά του αλλά και το περιβάλλον του. Πώς διαχειρίζονται, λοιπόν, οι γονείς αυτές τις εκρήξεις θυμού;

Σύμφωνα με την ειδική παιδαγωγό, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η ψυχραιμία είναι το κλειδί. Οι φωνές θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και άρα χρειάζεται ομιλία σε χαμηλούς τόνους και ήρεμες κινήσεις. Οι προθέσεις και οι επόμενες κινήσεις τού γονέα ή του φροντιστή πρέπει να γίνονται γνωστές στο παιδί. Η ένταση της φωνής ή απότομες κινήσεις θα πρέπει να θεωρούνται λύσεις έκτακτης ανάγκης, αν δηλαδή κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Βασικό είναι, αν το παιδί δεν έχει την τάση να κάνει κακό στον εαυτό του, να αφήνεται να εκτονωθεί, σε έναν ελεγχόμενο χώρο, με αντικείμενα, όπως μαξιλάρια, τα οποία δεν θα το τραυματίσουν. Ενα αυτιστικό παιδί με έκρηξη θυμού δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Οπότε νουθεσίες ή παρατηρήσεις δεν βοηθούν σε κάτι, χρειάζεται απλώς να μην ακούει τίποτα.

Μια τρυφερή αγκαλιά, με την πλάτη του παιδιού στο στήθος του γονέα, και όχι ένας σφιχτός εναγκαλισμός, μπορεί να είναι αρκετό για να ηρεμήσει. Αν πάλι δεν αποδώσει, πρέπει ο γονέας να σταματήσει.

Οι γονείς που μεγαλώνουν αυτιστικά παιδιά μαθαίνουν, σταδιακά, να αναγνωρίζουν τα σημάδια που προμηνύουν έκρηξη θυμού. Οι εκφράσεις του ή οι συνθήκες τούς επιτρέπουν να αναγνωρίζουν πότε θα ξεσπάσει η «καταιγίδα». Αρα, ίσως αρκεί να αποσπάται η προσοχή του με κάτι που του αρέσει ή απλώς να απομακρυνθεί ο παράγοντας που του προκαλεί εκνευρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου