Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Προκήρυξη Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2013

Η διαδικασία επιλογής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2013 άρχισε σήμερα. Απευθύνεται σε νέους που έχουν εμπλακεί σε προγράμματα που προάγουν την κατανόηση μεταξύ των λαών των Ευρωπαϊκών κρατών. Η προθεσμία για την υποβολή των προγραμμάτων για τον έκτο διαγωνισμό είναι η 28 Ιανουαρίου 2013.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος, το οποίο διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν, χορηγείται σε προγράμματα ή έργα που πραγματοποιούνται από άτομα μεταξύ 16 και 30 ετών. Τα βραβευμένα προγράμματα ή έργα θα πρέπει να χρησιμεύουν ως πρότυπα για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη και προσφέρουν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μία κοινότητα. Δραστηριότητες που έχουν σχέση με ανταλλαγές νέων, καλλιτεχνικά ή διαδικτυακά έργα με Ευρωπαϊκή διάσταση είναι μεταξύ των προγραμμάτων που επιλέγονται.

Ο Πρόεδρος Schulz προκηρύσσοντας το Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2013 δήλωσε: "Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεολαίας Καρλομάγνος είναι η ευκαιρία σας για να παρουσιάσετε τη δική σας ιδέα για την Ευρώπη, να συνεισφέρετε στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση... Πάρτε μέρος στη διαμόρφωση της Ευρώπης με τον τρόπο που εσείς θέλετε!».

Βραβείο €10.000

Στα τρία βραβευμένα έργα θα απονεμηθεί το χρηματικό έπαθλο των € 5.000, € 3.000, και € 2.000 αντίστοιχα. Οι νικητές θα προσκληθούν επίσης να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο του 2012.

Οι εκπρόσωποι των εθνικών βραβευμένων έργων, θα κληθούν να παραστούν στην απονομή του Βραβείου το Μάιο του 2013 και στη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού τους θα παρακολουθήσουν δύο ημέρες αργότερα, τη τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου της πόλης του Άαχεν.

Νικητές 2012

Το 2012, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο ελληνικό έργο μέσων μαζικής ενημέρωσης νεολαίας Η Ευρώπη στο έδαφος (Europe on the Ground). Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο Η Ευρώπη Συναντά το Σχολείο (Europe Meets School), πρόγραμμα Erasmus από μαθητές της Τσέχικης Δημοκρατίας, και ο νικητής του τρίτου βραβείου ήταν το ντοκιμαντέρ ταινία-δρόμου Γύρισε Με Σπίτι (Cycle Me Home) από την Ουγγαρία.

Συνέντευξη με τους νικητές:
http://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/content/20121005STO53039/html

Χρονοδιάγραμμα Βραβείο Καρλομάγνου Νεολαίας 2013

 Έναρξη του διαγωνισμού. και διαδικτυακές αιτήσεις: 11 Οκτωβρίου 2012
 Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 28 Ιανουαρίου 2013
 Επιλογή των 27 έργων από τις εθνικές κριτικές επιτροπές: έως τις 19 Μαρτίου 2013
 Επιλογή των 3 έργων που θα βραβευτούν από την Ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή: 25 Απριλίου 2013
 Τελετή απονομής στο Άαχεν: 7 Μαΐου 2013

Υποβολή Αιτήσεων και πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Βραβείου
http://www.charlemagneyouthprize.eu/view/el/introduction.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου