Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013: Ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματά τους

Το 2013 έχει ορισθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη διάρκειά του θα γίνει σειρά εκδηλώσεων, με στόχο να ενημερωθεί το κοινό και ειδικότερα οι νέοι, για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ ιδίως εκείνων που αποφασίζουν να σπουδάσουν να εργασθούν, να ανοίξουν μια επιχείρηση ή να πάρουν σύνταξη σε ένα άλλο κράτος μέλος

Το 2013 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την εισαγωγή της έννοιας της ευρωπαϊκής ιθαγένειας βάσει της οποία κάθε πολίτης της ΕΕ απολαμβάνει μια σειρά δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του κράτους μέλους της διαμονής του, το δικαίωμα να υποβάλλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πολίτες της ΕΕ συχνά αγνοούν τα δικαιώματα αυτά

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών έχει στόχο: να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και κυρίως τους νέους για το πώς μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματα αυτά.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών θα επικεντρωθούν στην παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης για τα δικαιώματα που συνδέονται με την μετακίνηση και τη διαμονή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η αναγνώριση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων, τα δικαιώματα των επιβατών και των καταναλωτών, η πρόσβαση στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση καθώς και στα διάφορα προγράμματα όπως το Erasmus, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους νέους να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Οι εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του 2013 θα περιλαμβάνουν ακροάσεις, συνέδρια και εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Θα δημιουργηθούν ακόμη πλατφόρμες και μηχανισμοί που θα επιτρέπουν στις αρχές σε ευρωπαϊκό εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να ανταλλάσουν πληροφορίες, εμπειρίες και ορθές πρακτικές.

Πηγή: localit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου