Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Όταν το παιδί σας παραπονιέται ότι έχετε αλλάξει μετά το καλοκαίρι: Συμβουλές να το ξανακερδίσετε!

Eίναι αλήθεια, το καλοκαίρι όλες νιώθουμε πιο ελεύθερες, κεφάτες και ζωντανές. Λίγο η θάλασσα, λίγο οι καλοκαιρινές διακοπές και η διάθεσή μας αλλάζει, πάντα προς το καλύτερο. Τα παιδιά είναι τα πρώτα που αντιλαμβάνονται αυτή την αλλαγή, καθώς έχουν συνηθίσει να μας βλέπουν μέσα στο άγχος και την πίεση όλο το χειμώνα και η αλλαγή μας αμέσως τους γίνεται αισθητή.

Τι γίνεται όμως όταν το καλοκαίρι φεύγει και μαζί του παίρνει και τη χαρούμενη και ανέμελη διάθεσή μας;

Τα παιδιά έχοντας συνηθίσει το καλοκαίρι να σπαταλάμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο μαζί τους και να τους δίνουμε όλο μας τον εαυτό, δε μπορούν να δεχτούν ότι αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί και το χειμώνα. Δεν τους είναι εύκολο να αντιληφθούν το άγχος της δουλειάς μας, τους τρελούς ρυθμούς μας και την πίεση που μπορεί να νιώθουμε καθημερινά. 'Ετσι λοιπόν, είναι λογικό να ζητούν από εμάς να συνεχίσουμε να είμαστε ίδιες, οι καλοκαιρινές αγαπημένες τους μαμάδες.

Αν το καλοσκεφτείτε, τα μικρά ζουζούνια μας δεν έχουν και άδικο. Δεν πρέπει να τους μεταδίδουμε τη δική μας πίεση και σαφέστατα δεν πρέπει να αλλάζουμε μονίμως στάση, καθώς είναι δύσκολο για τα παιδιά να αντιμετωπίζουν και να δέχονται την αλλαγή της συμπεριφοράς μας.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε; Πώς μπορούμε έχοντας ένα φορτωμένο πρόγραμμα, να μεταδίδουμε στο παιδί μας ξεγνοιασιά, αγάπη και αφοσίωση; Ακολουθήστε αυτές τις μικρές συμβουλές και θα δείτε αμέσως το παιδί σας να χαμογελάει από ικανοποίηση.

-Κίνηση πρώτη: Όταν μπαίνετε σπίτι από τη δουλειά, όσο κουρασμένη και να νιώθετε, πάρτε το παιδί σας μια τρυφερή αγκαλιά και δώστε του ένα φιλί. Μιλήστε μαζί του και εκφράστε του πως νιώθετε για αυτό. Η συζήτηση με το παιδί αποτελεί το μαγικό κλειδί μιας πετυχημένης σχέσης. Μην κλείνεστε ποτέ στον εαυτό σας. Να μιλάτε μαζί του. Θα εκπλαγείτε όταν θα καταλάβετε πόσο καλό θα σας κάνει να ανταλλάσετε απόψεις και πόσο πιο δεμένες θα νιώθετε μετά μαζί του.

-Κίνηση δεύτερη: Παίξτε μαζί τους. Τα παιδιά εκτιμούν πολύ όταν εσείς επιλέγετε να περάσετε τον απογευματινό ελεύθερο χρόνο σας, μαζί τους. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, δείτε μαζί καρτούν, παίξτε μπάλα, κυνηγηθείτε μέσα στο σπίτι, αφεθείτε στη μαγεία του μαξιλαροπόλεμου. Νιώστε ξανά παιδί μαζί του. Βγάλτε όλη σας την ενέργεια και γελάστε με την ψυχή σας. Στο τέλος θα νιώσετε τόσο γεμάτη και ευτυχισμένη και το παιδί σας θα χαμογελάει από ευχαρίστηση. Υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή;

-Kίνηση τρίτη: Διαβάστε μαζί. Βοηθήστε το με το καθημερινό διάβασμα. Δείξτε του ενδιαφέρον και διάθεση να το βοηθάτε όποτε αυτό το επιθυμεί. Επίσης, μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να διαβάζετε παρέα εξωσχολικά βιβλία ή και παραμύθια.

-Κίνηση τέταρτη: Πάρτε το παιδί σας και πηγαίνετέ το μια απογευματινή βόλτα. Πηγαίνετε μαζί για περπάτημα στο πάρκο. Βάλτε τα αθλητικά σας, πάρτε το σκύλο μαζί σας (εφόσον έχετε) και γεμίστε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα. Αδειάστε το μυαλό σας και αφιερωθείτε μόνο στο παιδί σας. Θα γυρίσετε στο σπίτι πιο αισιόδοξες και τα παιδιά σας έτοιμα για ένα γλυκό... ύπνο !

-Κίνηση πέμπτη: Βάλτε κοινούς στόχους και προγραμματίστε ένα εβδομαδιαίο ραντεβού μαζί του για έλεγχο της εξέλιξής του. Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοούμε κοινό στόχο είναι το να φτιάξετε ένα παζλ ή να διαβάσετε ένα ολόκληρο βιβλίο μαζί. Το παιδί θα έχει μια δραστηριότητα να κάνει καθημερινά και θα περιμένει με χαρά να σας δείξει την εξέλιξή του στο προγραμματισμένο.. ραντεβού σας .

-Κίνηση έκτη: Αφήστε το να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού. Αφήστε το να σας βλέπει και να σας βοηθάει όταν μαγειρεύετε, μαζεύετε τα πιάτα, όταν σκουπίζετε, σφουγγαρίζετε. Κάντε το να νιώσει ενεργό μέλος και υπεύθυνο άτομο. Θα το εκτιμήσει...

-Κίνηση έβδομη: Κάθε Σαββατοκύριακο κάντε κάτι διαφορετικό μαζί του όπως να πάτε να δείτε μαζί μια ταινία στο σινεμά ή στο θέατρο ή πηγαίντε μαζί στο ζωολογικό κήπο. Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσατε να του προσφέρετε;

Αυτές είναι μερικές προτάσεις για να μη νιώθουν τα παιδιά σας μόνα. Μην ξεχνάτε να τους δείχνετε με όλο σας το «είναι» το πόσο το αγαπάτε. Όχι μόνο λόγια, αλλά και πράξεις..
 
Πηγή: queen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου