Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Πρόσωπο: Μαλάλα Γιουσουφζάϊ

Μία μόλις 14χρονη ακτιβίστρια, που έκανε δημόσια εκστρατεία υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών, δέχθηκε πυρά και τραυματίστηκε, στο κεφάλι, στην κοιλάδα Σουάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Η Μαλάλα Γιουσουφζάϊ δέχθηκε την επίθεση καθώς επέστρεφε στο σπίτι από το σχολείο της στην Μινγκόρα, την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.

Είχε γίνει γνωστή το 2009, γράφοντας ένα ημερολόγιο για την ζωή υπό τους Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει την κοιλάδα. Το ημερολόγιο δημοσιεύτηκε από το βρετανικό BBC και προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν ανέλαβε, στο BBC, την ευθύνη για την επίθεση, επειδή, όπως είπε, η Μαλάλα ήταν υπέρμαχος του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Η επίθεση στην έφηβη ακτιβίστρια έγινε πρώτη είδηση στο Πακιστάν. Η Μαλάλα είναι η πιο γνωστή μαθήτρια στη χώρα. Παρά την ηλικία της, τόλμησε να κάνει ό,τι λίγοι άλλοι: να επικρίνει δημοσίως τους Ταλιμπάν. Λόγω της στάσης της, κέρδισε αναγνώριση και θαυμασμό στο Πακιστάν, και στο εξωτερικό. Εχει εμφανιστεί στην κρατική τηλεόραση, και σε ξένα κανάλια, και έχει μιλήσει για το όνειρό της για ένα Πακιστάν, όπου θα κυριαρχήσει, στο μέλλον, η παιδεία.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ρατζά Περβέζ Ασράφ, ο οποίος έστειλε ελικόπτερο για να μεταφέρει την Μαλάλα σε νοσοκομείο, στην πόλη Πεσαβάρ.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ενα άλλο κορίτσι, που ήταν μαζί της την ώρα της επίθεσης, τραυματίστηκε επίσης.

Η Μαλάλα ήταν μόλις 11 ετών, όταν άρχισε να γράφει το ημερολόγιό της, δύο χρόνια αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την κοιλάδα Σουάτ, και διέταξαν να κλείσουν όλα τα σχολεία θηλέων. Στο ημερολόγιο, το οποίο έγραφε με το ψευδώνυμο Γκουλ Μακάϊ για την υπηρεσία του BBC στη γλώσσα Ουρντού και μεταφράστηκε στην αγγλική, μίλησε για την σκληρή ζωή υπό τους ισλαμιστές Ταλιμπάν. Η πραγματική ταυτότητά της έγινε γνωστή μετά το 2009, όταν οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την κοιλάδα. Αργότερα τιμήθηκε με εθνικό βραβείο για την γενναιότητά της.

Μια καυστική καταγραφή στο ημερολόγιο μιλάει για την απαγόρευση που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στην εκπαίδευση των κοριτσιών. «Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα του σχολείου μας, και αποφασίσαμε να παίξουμε, για λίγο περισσότερο, στην παιδική χαρά. Πιστεύω ότι το σχολείο θα ξανανοίξει μια μέρα, αλλά την ώρα που έφευγα, το κοίταξα σαν να μην επρόκειτο να ξαναμπώ ποτέ εδώ».

Νωρίτερα είχε γράψει: «Είχα ένα τρομακτικό όνειρο χθες, με στρατιωτικά ελικόπτερα και τους Ταλιμπάν. Εχω τέτοια όνειρα από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στο Σουάτ. Η μητέρα μου ετοίμασε πρωινό, και έφυγα για το σχολείο. Φοβόμουνα να πάω, επειδή οι Ταλιμπάν έχουν βγάλει διαταγή που απαγορεύει σε όλα τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο».

Από τότε έχει πει ότι θέλει να σπουδάσει νομικά, και να μπει στην πολιτική. «Ονειρεύτηκα μια χώρα όπου θα υπερισχύσει η παιδεία», έγραψε. Ο πατέρας της, δάσκαλος, και όλη η οικογένειά της την στήριξαν από την αρχή, και λένε ότι είναι πολύ υπερήφανοι για την Μαλάλα.

Η ιστορία της Μαλάλα
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου