Τα σχολικά σνακ για τα παιδιά αποτελούν σημαντικό μέρος μια ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Στα παιδιά, και ειδικότερα τα δραστήρια- ενεργητικά και εκείνα που παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη (έφηβοι), οι ενεργειακές απαιτήσεις δεν καλύπτονται μόνο από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Όταν αυτά πεινάνε ανάμεσα στα γεύματα είναι σημαντικό η επιπλέον ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά να εξασφαλίζονται μέσα από υγιεινά και καλής ποιότητας σνακ. Αυτά δεν είναι άλλα από τα σπιτικά. Ποικιλία και καλής ποιότητας υλικών αποτελούν άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών ώστε να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών και την ανάπτυξή τους. Σημαντικό είναι να επισημάνουμε το μέγεθος του σνακ. Δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά τόσο, ώστε να «κρατήσει» το παιδί μέχρι το επόμενο γεύμα. Θα πρέπει να προσφέρεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, 2 ώρες πριν το μεσημεριανό γεύμα. Αν το παιδί πεινάει, επιστρέφοντας από το σχολείο, καλό είναι να το περιμένουν ωμά λαχανικά στο τραπέζι.
Επιλογές υγιεινού σνακ στο σχολείο:
Πολλά δημοφιλή σνακ που καταναλώνονται από τα παιδιά, όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα κέικ, τα σάντουιτς με λουκάνικα, οι σοκολάτες, τα αναψυκτικά κ.λπ. είναι υψηλά σε θερμίδες, αλάτι ή ζάχαρη και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στους ξηρούς καρπούς και το φυστικοβούτυρο. Πριν την εισαγωγή τους στα σνακ, βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν έχει αλλεργία σε αυτά.
Κελεμάνη Αναστασία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος για το mednutrition
Επιλογές υγιεινού σνακ στο σχολείο:
- σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή 1 ψωμάκι με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, πιπεριά) + 1 μικρό φρούτο
- τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (κατά προτίμηση σπιτική) + 1 φρούτο
- σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής και λαχανικά (κέικ καρότου) ή φρούτα ( μηλόπιτα ή μπανάνα ) ή ξηρούς καρπούς- σταφίδες ή κέικ ρυζιού
- μίνι σπιτική πίτσα κομμένη σε μικρά κομμάτια με αλεύρι ολικής άλεσης, με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, σπιτική σάλτσα ντομάτας και άφθονα λαχανικά αρεσκείας των παιδιών
- αραβική πίτα ή τορτίγια με τυρί, βραστή γαλοπούλα και λαχανικά
- κουλούρι ολικής άλεσης ή κριτσίνια ή κράκερ + 1 κουτάκι φυσικό χυμό
- 1 αυγό βραστό + φέτα ψωμί ολικής ή φρυγανιές + 1 φρούτο
- μπάρα δημητριακών ή 1 μικρή συσκευασία παστέλι + 1 φρούτο
- ατομική συσκευασία ρυζόγαλου ή κρέμα με γάλα χαμηλό σε λιπαρά
- σπιτικό ρόφημα από γιαούρτι ή γάλα ή χυμό φρούτων με φρούτα και πάγο (smoothies)
- σταφιδόψωμο ατομικής συσκευασίας
- σάντουιτς με 1 ψωμάκι ή 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα
- γάλα με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής άλεσης
- ατομική συσκευασία γιαουρτιού χωρίς γλυκαντικές ύλες συνοδευμένα με κριτσίνια ή κράκερ
- ποικιλία ωμών λαχανικών όπως καρότα, μπρόκολο, ντοματίνια, χρωματιστές πιπεριές
- ποικιλία φρούτων ολόκληρα ή κομμένα στη μέση ή σε κύβους ή σε φέτες
- φυσικοί χυμοί φρούτων 100% χωρίς προσθήκη γλυκαντικών υλών
- μικρή συσκευασία με φρούτα ωμά ή αποξηραμένα αναμιγμένα με ξηρούς καρπούς
- συσκευασία ποπ κορν χαμηλών λιπαρών ή μικροκυμάτων
- μικρές μερίδες παγωτού χαμηλού σε λιπαρά χωρίς επικάλυψη σοκολάτας
Πολλά δημοφιλή σνακ που καταναλώνονται από τα παιδιά, όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα κέικ, τα σάντουιτς με λουκάνικα, οι σοκολάτες, τα αναψυκτικά κ.λπ. είναι υψηλά σε θερμίδες, αλάτι ή ζάχαρη και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στους ξηρούς καρπούς και το φυστικοβούτυρο. Πριν την εισαγωγή τους στα σνακ, βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν έχει αλλεργία σε αυτά.
Κελεμάνη Αναστασία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος για το mednutrition
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου