Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι γονείς μπορούν να προσαρμοστούν μετά την αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι

Όταν το τελευταίο ή το μοναδικό τους παιδί φύγει από το σπίτι για σπουδές, οι γονείς μπορεί ενδεχομένως να δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στην ‘άδεια φωλιά’ και την ελευθερία τους.

Υπάρχουν ωστόσο πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να διευκολυνθούν με τη μεταβατική περίοδο, δηλώνει η Kelly Miller, του University of Indianapolis.

Ένας τρόπος να ξεπεράσουν το φυσιολογικό αίσθημα απώλειας, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες, είναι να κανονίσουν βραδιές γευμάτων ή κινηματογράφου με φίλους, να γυρίσουν στα θρανία ή σε χόμπι που είχαν αφήσει τα χρόνια που ανάθρεφαν τα παιδιά τους. Είναι επίσης καλή περίοδος να ‘ξανασυστηθούν’ οι γονείς.

Οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι η σχέση με τα παιδιά τους δεν τελειώνει. Μπορούν να συνεχίσουν να είναι σημαντική πηγή στήριξης και σοφίας στη λήψη αποφάσεων, καθώς τα παιδιά τους αναπτύσσουν την ενήλικο ταυτότητα και αντιμετωπίζουν νέα θέματα, δήλωσε η Miller.

Μην κάνετε άμεσες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να πουλήσετε το σπίτι της οικογένειας ή να φύγετε κρουαζιέρα, πρότεινε. Και οι γονείς και τα παιδιά χρειάζονται αίσθηση σταθερότητας τότε.

Καλή ιδέα είναι επίσης να καθυστερήσετε την ανακαίνιση του παιδικού δωματίου. Ακόμα και ανεξάρτητοι νέοι εκτιμούν το οικείο περιβάλλον όταν αισθάνονται μόνοι ή νοσταλγούν το σπίτι.

Αν και είναι σημαντικό να διατηρήσετε σημαντικές οικογενειακές παραδόσεις και τελετουργίες, θα πρέπει να είστε ανοιχτοί στη δημιουργία νέων, καθώς αναπτύσσετε νέες ενήλικες σχέσεις με τα παιδιά σας.

Οι γονείς μπορεί επίσης να βρουν βοηθητικό να αναζητήσουν άλλους ομοιοπαθείς ή φίλους για να μιλήσουν για τα αισθήματα τους. Μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν πηγές όπως βιβλία και ιστοσελίδες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν καλές και κακές εμπειρίες και να μάθουν να τις ανέχονται. Καλός τρόπος ελέγχου των απρόβλεπτων γεγονότων είναι να κρατήσουν αίσθηση του χιούμορ και να παραμείνουν ευέλικτοι. Η αλλαγή της προοπτικής, από ‘απώλεια’ σε ‘ευκαιρία’ θα τους βοηθήσει.
 
Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου