Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Προειδοποίηση για την εχινάκεια

Το βότανο εχινάκεια δεν θα πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 ετών εξ αιτίας του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών, σύμφωνα με προειδοποίηση των βρετανικών αρχών.

Η προειδοποίηση απευθύνεται σε πρώτο στάδιο στους γονείς αλλά στο άμεσο μέλλον θα πρέπει επίσης να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία των σκευασμάτων εχινάκειας που κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά.

Μικρός αλλά σημαντικός κίνδυνος

Αν και τα πραγματικά οφέλη της αποτελούν αυτή τη στιγμή αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης, η εχινάκεια λαμβάνεται συχνά ως μέσο ενίσχυσης του οργανισμού εναντίον του κρυολογήματος και της γρίπης.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας (MHRA) διαπίστωσε ωστόσο ότι η λήψη της από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών ενέχει αυξημένο ποσοστό κινδύνου αλλεργιών όπως η εμφάνιση εξανθημάτων, κνίδωσης ή ακόμη και θανατηφόρου αλλεργικού σοκ. Αν και το ποσοστό αυτό είναι μικρό, η MHRA έκρινε ότι στην περίπτωση των μικρών παιδιών ο κίνδυνος αντισταθμίζει τα όποια οφέλη του βοτάνου και για τον λόγο αυτό προέβη στη σχετική απόφαση.

Η βρετανική αρχή τονίζει ωστόσο ότι το μέτρο είναι προληπτικό και δεν αφορά τους ενήλικες και τα παιδιά άνω των 12 ετών. «Δεν πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ασφαλείας, αλλά για ένα μέτρο προληπτικής φύσεως» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γούντφιλντ, επικεφαλής της πολιτικής βοτάνων της MHRA. «Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν αν έχουν δώσει εχινάκεια σε παιδιά κάτω των 12 ετών στο παρελθόν».
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου