Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

«Κολλημένοι» με το Facebook από τα δέκα...

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς, σε όλο και μικρότερη ηλικία. Προβληματισμό προκαλεί το ποσοστό παιδιών, το «προφίλ» των οποίων είναι προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες

Μοιράζονται φωτογραφίες, ανταλλάσσουν μηνύματα, παίζουν παιχνίδια, «σκουντάνε» ο ένας τον άλλον, και, όπως φαίνεται, περνούν όλο και περισσότερο χρόνο ασχολούμενοι με τον προσωπικό τους λογαριασμό σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Ελληνες έφηβοι φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί στην πλειονότητά τους το... αίτημα φιλίας του facebook και των υπολοίπων κοινωνικών μέσων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του EU Kids online, η οποία διενεργείται σε 25 χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα επτά στους δέκα εφήβους από 13 έως 16 ετών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, δηλώνουν ότι έχουν το δικό τους προσωπικό προφίλ σε κάποιο δίκτυο.

Δικό τους λογαριασμό όμως δηλώνουν ότι έχουν και τα μικρότερα παιδιά, αφού το 33% των ανηλίκων ηλικίας 9-13 ετών που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι διατηρούν δικό τους λογαριασμό παρότι αυτό δεν επιτρέπεται από τους όρους χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Τα ποσοστά αυτά πλησιάζουν αρκετά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 77% και 38% αντίστοιχα.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι πολλά από τα παιδιά διατηρούν «ανοιχτό» προφίλ, δηλαδή σελίδα στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι χρήστες χωρίς να πρέπει απαραιτήτως να ανήκουν στους φίλους του παιδιού.

Κι αυτό γιατί οι ανήλικοι που διατηρούν προσβάσιμες σελίδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιοποιήσουν σ' αυτές προσωπικά στοιχεία τους, όπως το τηλέφωνο ή τη διεύθυνσή τους.

Συγκεκριμένα, το 26% των παιδιών στην Ευρώπη διατηρούν ανοιχτό προφίλ, το 28% μερικώς ιδιωτικό, ενώ το 43% έχουν σελίδα με πρόσβαση μόνο για τους φίλους τους με τα ποσοστά να παρουσιάζονται σημαντικά αυξημένα κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Πιο... επιρρεπή στο να διατηρούν δημόσιο προφίλ, είναι σύμφωνα με τους ερευνητές:
Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν πώς να αλλάζουν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Τα αγόρια.
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς απαγορεύουν να έχουν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα.
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες.

Μία από τις βασικές αιτίες εξαιτίας των οποίων πολλά παιδιά δεν προστατεύονται επαρκώς είναι ότι συχνά δυσκολεύονται αρκετά να τα βγάλουν πέρα με τα συστήματα ασφάλειας, ώστε να προφυλάσσουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 7% των παιδιών χρησιμοποίησε ένα από τα διαδικτυακά εργαλεία αναφοράς προβλήματος όταν αναστατώθηκε από κάτι στο Διαδίκτυο, γεγονός που δείχνει ότι οι προσπάθειες του κλάδου σ' αυτόν τον τομέα πρέπει να ενταθεί.

Επιστήμονες
Να γίνουν οι γονείς e-φίλοι με τα παιδιά

Λίγες και προσεκτικές πληροφορίες συνιστούν οι ειδικοί να μοιράζονται όλοι οι χρήστες και ιδιαίτερα τα παιδιά μέσω του διαδικτύου.

Οι ίδιοι μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, τονίζοντας ότι ο... ενθουσιασμός των διακοπών δεν πρέπει να μας παρασύρει στην αποκάλυψη πληροφοριών. Οσο για τα παιδιά, η βασική συμβουλή προς τους γονείς είναι να επεκτείνουν τη σχέση τους μαζί τους και στον... κυβερνοχώρο, καθώς η... ηλεκτρονική φιλία με τα παιδιά τους και στο διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά για την ασφάλεια των ανηλίκων που διατηρούν λογαριασμούς σε κοινωνικά μέσα. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτόν οι γονείς θα μπορούν να διαπιστώσουν αν οι φωτογραφίες ή οι ανακοινώσεις στον «τοίχο» τους είναι κατάλληλες για την ηλικία τους.

Παράλληλα, συνιστούν στους γονείς να εξοικειωθούν και οι ίδιοι με αυτά τα δίκτυα και τα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι σ' αυτούς τους χώρους κυκλοφορούν ενήλικοι αλλά και χρήστες, οι οποίοι μπορεί να έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία. Ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά είναι να κατανοήσουν ότι το facebook και τα υπόλοιπα μέσα είναι ένα «ηλεκτρονικό στέκι» μόνο για φίλους. Γι' αυτό και οι ρυθμίσεις καλό θα είναι να ενεργοποιηθούν στην επιλογή «μόνο φίλοι».

Μαρία Λιλιοπούλου για το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου