Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Προσφορά δημιουργικής απασχόλησης σε παιδιά με ειδικές ανάγκες

Μεγάλος χώρος, φωτεινός, διακοσμημένος με χειροτεχνίες των μελών. Οι δύο τοίχοι του χολ είναι ζωγραφισμένοι με μια παράσταση που θυμίζει εικονογράφηση από παραμύθι, δωρεά κάποιου υποστηρικτή. Γαλάζιος ουρανός, τοπίο της φύσης, ένας μύλος λούνα παρκ. Στα εννέα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία «Αρωγή», που βρίσκεται στον Δήμο Αχαρνών, πολλά παιδιά έχουν περάσει αμέτρητες ώρες δημιουργικής απασχόλησης, είτε σε πρωινή είτε σε απογευματινή βάρδια. Σήμερα εξυπηρετεί πενήντα άπορα παιδιά με νοητική υστέρηση και αναπτυξιακές διαταραχές, ηλικίας από 6 έως 25 ετών, στην πλειοψηφία τους προερχόμενα από τη γύρω περιοχή. Οι ανάγκες, μεγάλες. «Είναι εντυπωσιακό πόσες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στην περιοχή στα εννέα χρόνια λειτουργίας», εξηγεί η διευθύντρια του ΚΔΑΠ, κ. Γιάννα Δημογιάννη. Περίπου 150, όχι όλα με νοητική υστέρηση. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων και το είδος των περιπτώσεων που μπορούν να εξυπηρετηθούν είναι συγκεκριμένος. «Μας λυπεί το γεγονός ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε αιτήσεις κι από άλλα ιδρύματα» προσθέτει με τη σειρά της η κ. Βίκυ Ελλιοτ, πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου «Αρωγή». Η λειτουργία του Κέντρου συνεχίζεται απρόσκοπτα. «Οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ προσφέρουν μέσα από την καρδιά τους, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα παρέμεναν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο και ενώ επίσης δεν έχουν εγκριθεί πέντε θέσεις για την απογευματινή βάρδια», τονίζει η κ. Ελλιοτ, περιγράφοντας μια κατάσταση που ισχύει σε πολλά ιδρύματα. Για τη δημιουργία του Κέντρου, ο Δήμος Αχαρνών παραχώρησε οικόπεδο 3 στρεμμάτων και η ολοκλήρωση του έργου έγινε με δωρεές και χορηγίες. Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, παρακολουθούν τμήματα εργοθεραπείας, κεραμεικής, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, φυσικής αγωγής, ενώ υπάρχει και πρόγραμμα κολύμβησης. Αυτήν την περίοδο, ωστόσο, χρειάζεται συντήρηση η στέγη της κλειστής πισίνας. Παράλληλα, κάνουν μαθήματα ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ιδρυμα Διανυκτέρευσης

Εκτός από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε και αναμένεται να λειτουργήσει, επίσης στην περιοχή των Αχαρνών, Ιδρυμα Διανυκτέρευσης που θα μπορεί να φιλοξενεί 30 άπορα παιδιά.

Το σωματείο κοινωνικής μέριμνας, μέσω των εθελοντών του, έχει συνολικά ενισχύσει 650 οικογένειες στα δεκαεπτά χρόνια λειτουργίας του. «Σήμερα βοηθούνται περίπου 65 οικογένειες, για τις οποίες πληρώνουμε το ενοίκιο, τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου και νερού. Επίσης, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε τα έξοδα για τρόφιμα και για πετρέλαιο, ή για νοσήλια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την περασμένη χρονιά ο αριθμός των οικογενειών αυτών αυξήθηκε κατακόρυφα», προσθέτει η κ. Ελλιοτ. Για τους παραπάνω σκοπούς, τα 180 ενεργά μέλη που αριθμεί σήμερα η «Αρωγή» καταβάλλουν ετησίως 300 ευρώ, ενώ κατά καιρούς πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ή συνεργασίες με εταιρείες. Ενδεικτικό της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι τελευταίες είναι ότι «πλέον προσφέρουν σε είδος, παρά σε χρήματα, όπως γάλα, φερ’ ειπείν», εξηγεί η κ. Ελλιοτ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου