Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

4ο Διεθνές φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του λόγου

Από την Πέμπτη 26 Απριλίου εως την Δευτέρα 30 Απριλίου διοργανώνεται και φέτος το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου στην Κοζάνη. Στο φεστιβάλ αυτό καλούνται κάθε χρόνο σημαντικές προσωπικότητες της προφορικής και γραπτής λογοτεχνίας, του θεάτρου, της μουσικής αλλά και της επιστήμης από όλο τον κόσμο.

Δίνουν παραστάσεις αφήγησης, διδάσκουν σε σεμινάρια και συζητούν για την θέση του προφορικού λόγου στην σύγχρονη τέχνη και κοινωνία. Φέτος θα ταξιδέψουν στην Κοζάνη φιλοξενούμενοι από την Πολωνία, την Γαλλία, την Γουαδελούπη, το Βέλγιο και όλη την Ελλάδα για να αφηγηθούν και να μιλήσουν για την «Απελευθέρωση».

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης αλλά και κάθε αγώνα για ανθρώπινη απελευθέρωση μαζί με το Δίκτυο γυναικών Ευρώπης, οργάνωσης γνωστής για το θάρρος στον αγώνα ενάντια στο τράφικιν και την κακοποίηση των γυναικών. Φέτος οι εκδηλώσεις θα γίνονται σε δύο γλώσσες στα ελληνικά ή στα γαλλικά (με παράλληλη ελληνική μετάφραση ή υποτιτλισμό).

Θα υπάρξουν παραστάσεις αφήγησης σε θέατρα, μπαρ, μουσεία ακόμα και «εν κινήσει» μέσα σε λεωφορεία, ειδικές αφηγήσεις για παιδιά αλλά και για την τοπική ιστορία, λογοτεχνικά αναλόγια και συναντήσεις με τους καλλιτέχνες αλλά και δύο εργαστήρια αφήγησης για την αντιμετώπιση των κρίσεων και του φόβου καθώς και μια ανοιχτή γιορτή με την συμμετοχή του κοινού.
Το φεστιβάλ αφήγησης διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του πρωτεργάτη της αναβίωσης της προφορικής αφήγησης Σ. Πελασγού και την στήριξη της μεγάλης μορφής της παγκόσμιας προφορικής λογοτεχνίας, του Μπρουνό ντε λα Σαλ. Είναι αδελφοποιημένο με το φεστιβάλ Έπος της Γαλλίας και το Διαπολιτιστικό φεστιβάλ αφήγησης του Καναδά.

Για την παρακολούθηση του φεστιβάλ θα ξεκινήσουν οργανωμένες ομάδες από την Αθήνα, τον Βόλο, την Λάρισα και την Θεσσαλονίκη και αναμένεται μεγάλη προσέλευση από όλη την Μακεδονία.

Το φεστιβάλ φέτος σε συνθήκες κρίσης κατάφερε να μειώσει σημαντικά το κόστος του, να στηριχτεί σε εθελοντές και να κατεβάσει την τιμή του εισιτηρίου παραστάσεων στα πέντε ευρώ, ενώ της κάρτας παρακολούθησης όλου του φεστιβάλ στα είκοσι ευρώ. Ήδη λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος μετακινήθηκε το πρόγραμμα του λεωφορείου των παραμυθιών και των σεμιναρίων ώστε να μην συμπίπτουν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του Στέλιου Πελασγού www.storytelling.gr και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κοζάνης. Απαραίτητη η κράτηση θέσης για τα σεμινάρια/ εργαστήρια και το λεωφορείο των παραμυθιών όπου οι θέσεις είναι περιορισμένες.
 
Πηγή: Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου