Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Μία ξεχωριστή ταινία animation για τα μνημεία και την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου

Ένα βιβλίο που έλαβε το 1ο κρατικό βραβείο Γνώσεων για παιδιά το 2009, αγαπήθηκε και διαβάστηκε από μικρούς και μεγάλους και έγινε επιτυχημένη θεατρική παράσταση σε παιδικές σκηνές, έμελλε να συνεχίσει την πορεία του στα χέρια μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων. Οι μικροί καλλιτέχνες δημιούργησαν μία ξεχωριστή εκπαιδευτική ταινία animation, εμπνευσμένη από το βιβλίο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Σάκη Σερέφα «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου», ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων και φαντασίας, έργα ζωγραφικής και γλυπτά, συνδυάζοντας το πολύμορφο ταξίδι στα μνημεία και στην ιστορία της πόλης με την τέχνη.

«Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης εν κινήσει» είναι μία ταινία κινουμένων σχεδίων, που δημιουργήθηκε με την τεχνική stop motion animation από 29 μαθητές της Β’ Γυμνασίου, οι οποίοι συμπεριέλαβαν σ’ αυτήν φωτογραφίες, ζωντανά πλάνα και έργα ζωγραφικής, που δημιούργησαν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι. Η παραγωγή διήρκεσε περίπου ένα χρόνο και φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε κάποιο φεστιβάλ ταινιών. Ο μικρός Γιάννης και ο άκακος δεινόσαυρος Σαύρος του βιβλίου του Σάκη Σερέφα πρωταγωνιστούν στην ταινία μαζί με εφτά μαθητές – ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου, οι οποίοι περιηγούνται σε εφτά μνημεία σταθμούς της Θεσσαλονίκης και μαθαίνουν για τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Ανεβασμένος ψηλά στον λαιμό του δεινόσαυρου, ο μικρός Γιάννης βρίσκεται πάνω στην Καμάρα, στο μιναρέ της Ροτόντας, το γλυπτό του Ζογγολόπουλου, το πλατάνι της πλατείας Ναυαρίνου, το καμπαναριό της Αγια-Σοφιάς, στους τρούλους από το Μπεζεστένι και στο μπαλκόνι του ρεστοράν «Όλυμπος-Νάουσα». Οι τόποι αυτοί καλύπτουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν σε αυτήν και συνδέονται με μερικά από τα σημαντικότερα συμβάντα της ιστορίας της, όπως οι μάχες με τους Βούλγαρους, που δόθηκαν μέσα στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας κατά την απελευθέρωση της πόλης το 1912.

«Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος για τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης» δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών, Ζέφη Αθανασοπούλου.

Η δημιουργικότητα των μαθητών δεν σταματά στην ταινία. Το ταξίδι του Σαύρου και του μικρού Γιάννη έγινε ένα ευφάνταστο επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο κατασκεύασαν οι μαθητές με 120 κάρτες με εικόνες, 50 κάρτες πάζλ και 140 κάρτες μνημείων που σχεδίασαν οι ίδιοι. Είναι ένα παιχνίδι γνώσεων αλλά και φαντασίας, καθώς εκτός από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις, οι παίχτες θα πρέπει να φτιάξουν και να αφηγηθούν μία δική τους ιστορία, που θα τους υποδείξει μία κάρτα. Οι παίχτες, καλούνται επίσης να συναρμολογήσουν ένα παζλ σε σύντομο χρονικό όριο.

Η καλλιτεχνική τριλογία, ολοκληρώνεται με τα έργα ζωγραφικής σε χαρτί και καμβά, φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές, αλλά και με κονστρουκτιβιστικά γλυπτά από χαρτί μεγάλου μεγέθους που επιμελήθηκαν και πάλι οι μαθητές.

Τα τρία αυτά μέρη της δημιουργίας των μαθητών πρόκειται να παρουσιαστούν αύριο (Τετάρτη 25 Απριλίου) για πρώτη φορά σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο, στις 19.30, παρουσία του Σάκη Σερέφα, συγγραφέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Πηγή: ΑΜΠΕ via ΕΡΤ3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου