Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Tο παιδί μου κάνει μουτζούρες

Έτυχε να παρατηρήσετε με προσοχή ποτέ τις ζωγραφιές του παιδιού σας ; Έχετε συγκρίνει τις ζωγραφιές που κάνουν τα αδέλφια ή παιδιά της ίδιας ηλικίας;

Εάν το κάνετε θα διαπιστώσετε πως από 0-12 ετών περίπου περνούν από ανάλογα σχεδιαστικά στάδια ανεξαρτήτως φύλλου ή φυλής. Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε το παιδί μας να περνάει από αυτά τα στάδια και να το παροτρύνουμε να αναπτύξει τις ικανότητές του και την φαντασία του…ας δούμε μαζί λίγο πιο αναλυτικά αυτές τις φάσεις και ας προσπαθήσουμε να τις αναγνωρίσουμε στις ζωγραφιές των δικών μας παιδιών.

Υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί που βρίσκονται στην βάση της ύπαρξης κάθε ανθρώπου. Ίσως η ζωγραφική αποτύπωση των παιδιών να είναι ένας από αυτούς . Έτσι παρακολουθώντας την σχεδιαστική πορεία ενός παιδιού γεννημένου στην Ευρώπη και ενός παιδιού γεννημένου στην Αφρική δεν θα δούμε διαφορές παρά μόνο εκείνες που παρουσιάζονται έτσι κι αλλιώς ανάμεσα στα παιδιά.

Επίσης η ζωγραφική των παιδιών με την ζωγραφική των πρωτόγονων ανθρώπων παρουσιάζει πολλές ομοιότητες όπως το ότι χρησιμοποιούν συναισθηματική προοπτική, δηλαδή ζωγραφίζουν πιο μεγάλο αυτό που θεωρούν πιο σημαντικό. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου