Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Μουσικοθεραπεία: Το καλύτερο αναλγητικό

Αναλγητική δράση φαίνεται ότι έχει στους ασθενείς η μουσική, διαπιστώνουν όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να μπορεί να αποδειχτεί πόσο έντονη μπορεί να είναι αυτή η δράση.

Στην πιο πρόσφατη σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Journal of Pain», 153 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ολοένα πιο επώδυνα ηλεκτροσόκ στα χέρια, ενώ την ίδια ώρα άκουγαν μουσική.

Καταγράφοντας την διαστολή στην κόρη των ματιών τους και την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν οι ασθενείς κατόρθωναν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στη μουσική, παρουσίαζαν ολοένα μεγαλύτερη καταπράϋνση του πόνου τους. Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε στους εθελοντές οι οποίοι εξαρχής ένιωθαν τη μεγαλύτερη νευρικότητα για τη συμμετοχή τους στη μελέτη.

Εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχε και σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε προ διετίας: παιδιά που υποβλήθηκαν σε «μουσικοθεραπεία» μετά από μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, χρειάσθηκαν μετεγχειρητικά μικρότερες ποσότητες μορφίνης απ’ ό,τι παιδιά που δεν άκουγαν μουσική.

Ωστόσο, η συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 51 μελέτες, με 3.600 ασθενείς, που δημοσιεύθηκε στην βάση ιατρικών δεδομένων Cochrane Database, αποκάλυψε πως η επίδραση της μουσικής δεν είναι ιδιαιτέρως έντονη, συνεπώς η πιθανή χρήση της στην κλινική πρακτική δεν είναι βέβαιο ότι αποδίδει σημαντικά.

Πηγή: mednutrition.gr via Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου