Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Kamishibai- Θέατρο από χαρτί"

Κάθε Κυριακή από 29 Ιανουαρίου έως 19 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 11:00 - 12:30 στο Μουσείο Ηρακλειδών, η Βασιλεία Βαξεβάνη χρησιμοποιώντας την τεχνική του kamishibai*, πρόδρομου των γιαπωνέζικων comics, ξεδιπλώνει ιστορίες από όλο τον κόσμο και καλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν μαζί της το δικό τους “θέατρο από χαρτί”. 
Σε κάθε εργαστήριο, διάρκειας 1,5 ώρας, η Βασιλεία θα αφηγείται με kamishibai διαφορετικές ιστορίες και στη συνέχεια τα παιδιά: 
- θα φτιάχνουν τις δικές τους κάρτες kamishibai για να πουν τις ιστορίες τους 
- θα φτιάχνουν το δικό τους κουτί-θέατρο kamishibai 
- θα φτιάχνουν-εξελίσσουν τους χαρακτήρες τους

Ηλικίες: Παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτων τάξεων (Α’, Β’) Δημοτικού.

Διάρκεια εργαστηρίου: 1,5 ώρα

Κόστος συμμετοχής: 16 ευρώ

Ώρα: 11:00 - 12:30

Διάρκεια προγράμματος: 

4 Κυριακές, από 29-1-12 έως 19-2-2012, με δυνατότητα επανάληψης, καθώς οι ιστορίες θα εναλλάσσονται. Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, το εργαστήρι θα είναι ανοιχτό και στους γονείς, οι οποίοι θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν μαζί με τα παιδιά τους τη δική τους αφήγηση kamishibai.

Συντελεστές: 
Βασιλεία Βαξεβάνη- Αφηγήτρια 
Η Βασιλεία Βαξεβάνη σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Ποίηση. Στη συνέχεια, σπούδασε στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Ασχολείται με την αφήγηση επαγγελματικά από το 2006 συμμετέχοντας στην ομάδα Παραμυθοκόρες. Αφηγείται σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε σχολεία, βιβλιοθήκες, Μουσεία, ενώ έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. 

Επιμέλεια: 
Λήδα Τσενέ- Επικοινωνιολόγος, PhD 
Η Λήδα Τσενέ σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορικής της διατριβή. Διδάσκει στο ίδιο Τμήμα, “Comics και Επικοινωνία”, καθώς και στο Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΤΕΙ Πάτρας. Είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Comicdom Press, ενώ επιμελείται καλλιτεχνικά το φεστιβάλ Comicdom Con Athens. Έχει συνεργαστεί με φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για μαθητές και εκπαιδευτικούς με θέμα τα comics.

* Το Kamishibai είναι μια μορφή οπτικής, συμμετοχικής αφήγησης, η οποία συνδυάζει αρμονικά το ζωντανό, προφορικό λόγο με την εικόνα. Με ρίζες στην Ιαπωνία του δωδέκατου αιώνα, και με μια περίοδο άνθησης μεταξύ των δεκαετιών του '20 και του ´40, αποτελεί πλέον μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές αφηγηματικών παραστάσεων. Το θέατρο από χαρτί- όπως είναι η κυριολεκτική ονομασία του από τα συνθετικά kami (紙) που σημαίνει χαρτί και shibai (芝居) που σημαίνει θέατρο- πρόδρομος των δημοφιλών ιαπωνικών comics, είναι μια σύνθετη διαδικασία που προκαλεί τη διάδραση αφηγητή και ακροατηρίου. Δείτε εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=v6URceEr_zc μια πολύ αναλυτική περιγραφή του kamishibai.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου