Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Επίκαιρα για την τηλεόραση


Δημόσιος κίνδυνος για την υγεία και τα παιδιά
Μοιάζει τόσο απίθανο ώστε αναρωτιέται κανείς αν διάβασε καλά: κάθε ώρα που περνάμε μπροστά από την τηλεόραση μετά την ηλικία των 25 ετών μειώνει το μέσο προσδόκιμο ζωής μας κατά 21,8 λεπτά της ώρας. Το αποτέλεσμα αυτό δημοσιεύεται στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής» (British Journal of Sports Medicine, BJSM) και φέρει την υπογραφή επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Η τηλεόραση βλάπτει σοβαρά την υγεία. Παχυσαρκία, υπερκινητικότητα, καθυστέρηση στο σχολείο, μείωση του προσδόκιμου ζωής... Οταν η επιδημιολογία ασχολείται με τη μικρή οθόνη, φέρνει στο φως μαζικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ακόμη κι όταν βλέπει κανείς τηλεόραση μόνο σε μικρές δόσεις.

Εξήντα παιδιά 4 ετών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη είδε επί 9 λεπτά κινούμενα σχέδια όσο η δεύτερη έβλεπε μια εκπαιδευτική εκπομπή και η τρίτη ζωγράφιζε.
Υπήρχε κάποτε στη Βρετανική Κολομβία (Καναδάς) μια μικρή πόλη μέσα σε μια κοιλάδα στην οποία δεν εξέπεμπε κανένας τηλεοπτικός αναμεταδότης. Το 1973, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τη συνδέσει επιτέλους με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Τάνις Μακμπέθ Ουίλιαμς, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, είχε την ιδέα να μετρήσει τις επιπτώσεις στον πληθυσμό αυτής της πόλης, την οποία ονόμασε Notel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου