Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τρίκαλα: Πώς βλέπουν και τι επιθυμούν από την Ελλάδα νέοι, παιδιά μεταναστών στη Γερμανία

Θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για την Ελλάδα, επιθυμούν να τους δοθούν περισσότερες ευκαιρίες επαφής και γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό, κάνουν σχέδια για σπουδές και ζωή στη χώρα καταγωγής τους. Τα όνειρά τους αυτά "ξεδίπλωσαν" παιδιά Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, που συμμετείχαν στο πρώτο συνέδριο της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης, που διεξήχθη πρόσφατα στη Νυρεμβέργη.
Εκεί, συναντήσαμε τους νεαρούς συνέδρους, οι οποίοι, ενθουσιασμένοι από τη συλλογικότητα, το ενωτικό πνεύμα και την επιθυμία τους για στενότερη σχέση με την Ελλάδα, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σταδιοδρομία τους, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα, που τους απασχολούν.

Η Ευαγγελία Αρμούτη, από την πόλη Γκεοργκενμπόρν, που βρίσκεται κοντά στο Βισμπάντεν, μας λέει πως θα ήθελε να γνωρίζει πολύ περισσότερα για την Ελλάδα, για την ιστορία, τη μυθολογία, τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και τα προβλήματα του νεότερου κράτους. Η ίδια έμαθε πολλά πράγματα για την αρχαία Ελλάδα στο γερμανικό σχολείο, αφού διδάχθηκε επί πέντε χρόνια τα αρχαία ελληνικά και της άρεσε που, ως Ελληνίδα, μετέφραζε τα διδαχθέντα κείμενα στους Γερμανούς συμμαθητές της.

Η Ευαγγελία ζητεί να φροντίσει η Ελλάδα ώστε να μάθουν όλα τα παιδιά στη Γερμανία, που δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο, όχι απλά γραφή και ανάγνωση, αλλά και στοιχεία για την ιστορία, τον πολιτισμό και το σύγχρονο "πρόσωπο" της χώρας.

«Οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας ξέρουν περισσότερα από μας», μας λέει και σημειώνει πως αυτό αποτελεί προσβολή. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι και όσοι ζουν στο εξωτερικό θα πρέπει να ενδιαφερθούν για όλα αυτά.

Η Βασιλική Κούτρα, από την πόλη Σβάινφουρτ, είναι κατά το ήμισυ -από την πλευρά της μητέρας της- Γερμανίδα. Η Ελλάδα, ωστόσο, την τραβάει, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιο πολύ. «Είναι η νοοτροπία, το κλίμα, η χαρούμενη ατμόσφαιρα, ενώ εδώ στη Γερμανία ο κόσμος είναι πιο κλειστός», τονίζει.

Από την Ελλάδα περιμένει να προσφέρει στους νέους ομογενείς του εξωτερικού περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή σε προγράμματα και εκδηλώσεις, όπως κατασκηνώσεις με τη συμμετοχή και παιδιών από την Ελλάδα, διάφορα ανταμώματα νεολαίων -στην Ελλάδα ή το εξωτερικό- που να "δίνουν" πάντα ένα κομμάτι της πατρίδας μας κ.ά.

Η Αγγελική Μποζίνη, από το Μόναχο, επιθυμεί να έχει περισσότερες πληροφορίες από την πατρίδα, να την ενημερώνουν τακτικά για διάφορα θέματα, προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά των ομογενών, όταν πάνε για σπουδές στην Ελλάδα, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα κλπ. Επίσης, θέλει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει τα παιδιά των μεταναστών "ως κανονικά Ελληνάκια", όπως χαρακτηριστικά λέει, καθώς η ίδια νιώθει ότι την βλέπουν ως ξένη, όπως και στη Γερμανία.

Ο Αλέξανδρος Κωτσαλίδης, από το Βισμπάντεν, επισημαίνει ότι η προσδοκία του από την Ελλάδα είναι να του δώσει μια ευκαιρία να δημιουργήσει κάτι, να υλοποιήσει ένα δικό του πλάνο, σχέδιο.

Η Ιφιγένεια Κουτσουρέλη εξομολογείται πως όνειρό της είναι να μεταβεί για πάντα στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην πατρίδα της ως Ελληνίδα. «Όταν έρθει αυτή η ώρα, θα ήθελα να με δεχτούν ως Ελληνίδα και να μην πουν "ήρθε μια ξένη, πχ Γερμανίδα". Να μου δώσουν την ευκαιρία να τους δείξω ότι έζησα μεν πολλά χρόνια στη Γερμανία, αλλά παρέμεινα Ελληνίδα, να τους δείξω πού είναι κανονικά οι ρίζες μου. Θα ήθελα να οικοδομήσω ανενόχλητη το μέλλον μου», υπογραμμίζει.

Η Νίκη Φουρκιώτη, από το Μόναχο, δηλώνει πως όνειρό της είναι να βρεθεί μεν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, αλλά να γυρίσει πάλι στη Γερμανία και στους δικούς της. Από τη μητέρα-πατρίδα θα ήθελε να στέλνει και στους Έλληνες που ζουν στο Μόναχο, πολλούς καλλιτέχνες, να βλέπουν τα έργα τους και να τους ακούν ζωντανά.

Τέλος, για τον Αθανάσιο Ντινούδη, από το Σβάινφουρτ, μεγάλη του επιθυμία είναι να μη τον "ξεχνά" η πατρίδα, να μην αντιμετωπίζει τα παιδιά των ομογενών ως "παιδιά δεύτερης κατηγορίας", όπως λέει χαρακτηριστικά.«Όχι αν περισσέψει κάτι, το δίνουμε στους ομογενείς Έλληνες στο εξωτερικό», υπογραμμίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου