Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ένας λαχανόκηπος στο προαύλιο

Η σχολική ζωή για τους μαθητές του δημοτικού γίνεται όλο και πιο κουραστική. Ειδικά αν πηγαίνουν σε σχολεία όπου εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα και στη διδακτέα ύλη περιλαμβάνονται -ήδη από τις πρώτες τάξεις- αγγλικά, μαθήματα υπολογιστών αλλά και θεατρική αγωγή. 
Οι μαθητές του 10ου δημοτικού σχολείου Αμαρουσίου, τα κάνουν όλα αυτά. Επιπλέον έχουν να φροντίσουν και τα…χωράφια τους. 

Το σχολείο, τους όπως και όλα τα δημοτικά σχολεία του δήμου, αλλά και 12 άλλων δήμων σε όλη τη χώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας, Παιδειατροφή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ενημέρωση για τη σημασία του πρωινού, την διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών, ενώ εδώ και ένα μήνα οι μαθητές του 10 δημοτικού Αμαρουσίου φυτεύουν και περιποιούνται το δικό τους λαχανόκηπο με λαχανικά εποχής. 

«Σε 2 μήνες θα μπορούμε να τρώμε σαλάτα από το δικό μας κήπο», λέει ενθουσιασμένη ηΛυδία, μαθήτρια της Β’ δημοτικού. 

«Μέσα από βιωματικές δράσεις περνά πιο εύκολα το κεντρικό μήνυμα που είναι η αξία της μεσογειακής διατροφής» λέει η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου κυρία Ελένη Πουρνάρα.. «Επιπλέον, για αυτά τα παιδιά, ειδικά όσα δεν έχουν γιαγιάδες και παππούδες στην επαρχία, το φύτεμα του λαχανόκη που αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τις αγροτικές εργασίες», συμπληρώνει. Μητέρα δυο παιδιών η ίδια, χαίρεται που δεν τα δικά της παιδιά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας. «Και εγώ και ο σύζυγος μου είμαστε πολύ αυστηροί σε θέματα διατροφής».

Το συγκεκριμένο σχολείο έχει και άλλο ένα πλεονέκτημα, όσον αφορά την προσαρμογή των μαθητών του σε υγιεινές συνήθειες. Δεν έχει… κυλικείο. «Είναι συμπτωματικό αυτό, βέβαια δεν έγινε επίτηδες», λέει γελώντας η κυρία Πουρνάρα. Παρόλα αυτά έτσι αποφεύγονται οι ανθυγιεινές πρωτοβουλίες. Εδώ είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα παιδιά να έρχονταν με ένα φρούτο ή ένα σάντουιτς από το σπίτι», λέει η κυρία Πουρνάρα.

Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα οι μαθητές των πρώτων τάξεων του 10ου δημοτικού, μετρήθηκαν και ζυγίστηκαν. Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά του προβλήματός της παιδικής παχυσαρκίας που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και πιο έντονο στη χώρα μας. «Από τα περίπου 100 παιδιά που εξετάστηκαν το 25% προέκυψαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία της υγιεινής διατροφής. Θα δημιουργήσουμε λαχανόκηπους και σε άλλα σχολεία, τουλάχιστον σε όσα υπάρχει ο χώρος. Ήδη ο δήμος Αμαρουσίου φροντίζει το φαγητό στους παιδικούς σταθμούς να βασίζεται στην μεσογειακή διατροφή» λέει από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός κυρία Ελένη Γιαννακοπούλου υπεύθυνη για το πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας. 

«Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή», λέει από την πλευρά της η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος κυρία Μαρία Κουφάκη που ενημέρωσε τα παιδιά για την διατροφική αξία των λαχανικών. «Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Είναι σημαντικό οι ίδιοι οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα. Δεν γίνεται σε ένα σπίτι που οι γονείς καταναλώνουν κάθε μέρα φαγητά όπως τηγανίτες πατάτες να πειστούν τα παιδιά να τρώνε όσπρια».

Οι ίδιοι οι μαθητές της 2ης και της 3ης δημοτικού αναγνωρίζουν την αξία της υγιεινής διατροφής, τουλάχιστον μπροστά στη διευθύντρια τους. Μέσα τους όμως, η… καρδούλα τους το ξέρει. «Θα θέλαμε να πηγαίνουμε πιο συχνά για φαστ φουντ», λένε κάποιοι από αυτούς πριν μας αποχαιρετήσουν.


Η κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος κυρία Μαρία Κουφάκη δίνει συμβουλές στους γονείς για τη σωστή διατροφή των παιδιών.
  • Όλη η οικογένεια πρέπει να κάθεται μαζί στο τραπέζι. Το φαγητό είναι μια τελετουργία.
  • Προώθηση της μεσογειακής διατροφής.
  • Μαγείρεμα με ελαιόλαδο σε φυσιολογικές ποσότητες.
  • Οι γονείς δεν πρέπει να είναι υπερβολικά αυστηροί σε θέματα διατροφής. Ένα παιδί που καταπιέζεται σπίτι είναι πιθανό να καταναλώσει λιπαρές τροφές όταν βγει έξω.
  • Η σαλάτα πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε γεύμα.
  • Πολύσπορο αντί για άσπρο ψωμί.
  • Όχι υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
  • Ένα χορταστικό πρωινό αποτρέπει τα παιδιά να αγοράσουν ανθυγιεινές τροφές απ’ έξω.
  • Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν επίσης σωστές διατροφικές συνήθειες.
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου