Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

«Προσοχή» στα αποκριάτικα παιχνίδια

Τα αποκριάτικα παιχνίδια δεν αποτελούν μόνο πηγή χαράς, αφού η λανθασμένη χρήση τους εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για τα παιδιά και όχι μόνο.

Κινούμενη προς την κατεύθυνση της προστασίας των καταναλωτών, η Διεύθυνση Ανάπτυξης (Τμήμα Εμπορίου) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας εφιστά την προσοχή – κυρίως των γονέων – προκειμένου να γίνει σωστή χρήση και όχι κατάχρηση των εποχιακών παιχνιδιών.
Στην αγορά της Λάρισας πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι αποκριάτικων ειδών (αφρών-σπρέι, σερπαντίνας κ.λπ.) προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα είναι σύμφωνα με την αγορανομική νομοθεσία καθώς και τις νομοθεσίες αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Οδηγίες στους καταναλωτές

1. Τα αποκριάτικα σπρέι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα τις ενδείξεις: Δοχείο υπό πίεση. Το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου. Να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50 C. Να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση.

2. Να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά.

3. Να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση τους.

4. Να μην ψεκάζουν απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία τους.

5. Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες να αποφεύγουν να ψεκάζουν στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.

6. Να μην καπνίζουν συγχρόνως με τη χρήση του προϊόντος.

7. Να τα διατηρούν μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.

8. Να χρησιμοποιούνται, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

9. Σε κλειστούς χώρους που συγκεντρώνονται μικρά παιδιά να μεριμνούν οι γονείς να μην υπάρχουν γυμνές φλόγες από κεριά ή άλλα πυρακτωμένα σώματα γιατί οι αποκριάτικες στολές ή τα αποκριάτικα σπρέι ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ύλες.

Τέλος, όσον αφορά τα καψύλλια, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξής τους και να αποφεύγουν να τα αγοράζουν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από παιδιά μικρής ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου