Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η σταχομαζώχτρα: Προσεχώς ταινία τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων

Τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων θα γίνει το διήγημα «Η σταχομαζώχτρα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από τον θάνατό του. Την ταινία, που θα προβληθεί από την ΕΡΤ τα Χριστούγεννα, θα ντύσει μουσικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Το ζητούμενο για τον κινηματογραφιστή δεν είναι μόνο να δώσει τρισδιάστατες εικόνες στο διήγημα του «κοσμοκαλόγερου», αλλά, δίνοντας έμφαση στο εικαστικό μέρος, να αποδώσει την ατμόσφαιρα και τις συνθήκες ζωής της συγκεκριμένης εποχής στα ελληνικά νησιά «όπως μας έχουν παραδοθεί μέσα από το εξαίσιο κείμενο του Παπαδιαµάντη». 

Γι' αυτό ζήτησε και θα έχει την αρωγή του καθηγητή Γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών Νίκου Τρανού και του επίσης γλύπτη Θανάση Τσίτσικα.

«Οι περιπέτειες, η αγωνία και ο αγώνας επιβίωσης που δίνει η θεια-Αχτίτσα, η σταχομαζώχτρα του Παπαδιαμάντη, για να μεγαλώσει τα δύο ορφανά εγγόνια της είναι μεν μια πικρή χριστουγεννιάτικη ιστορία με αίσιο τέλος, γραμμένη κάπου μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα, αλλά με μια δεύτερη ματιά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει κοινά στοιχεία με την τρέχουσα δεινή θέση της Ελλάδας» αναφέρει ο Παναγιώτης Ράππας.

Η ιστορία διαδραματίζεται μεταξύ Σκιάθου και Βόρειας Εύβοιας, κάπου στα 1870. Η Αχτίτσα, η ελληνική εκδοχή της μπρεχτικής «Μάνας Κουράγιο», είχε χάσει τον άντρα της, μια κόρη και δυο γιους. Ο τρίτος της γιος ήταν κάπου στην Αμερική, χωρίς να έχει δώσει σημεία ζωής. Είχε δυο ορφανά εγγονάκια, από την κόρη της, τον Γέρο και την Πατρώνα.

Εκανε πολλές δουλειές για να τα ζήσει. Το κυριότερο εισόδημά της όµως προερχόταν από το σταχομάζωμα. Την εποχή του θερισμού περνούσε μαζί με άλλες γυναίκες, με καΐκι, στη Βόρεια Εύβοια, πήγαινε στα χωράφια και μάζευε τα πεσμένα στο χώμα στάχυα που δεν καταδέχονταν να μαζέψουν οι αγρότες. Κάποια Χριστούγεννα κι ενώ η ηλικιωμένη τα ‘φερνε βόλτα δύσκολα, έλαβε ένα γράμμα από τον ξενιτεμένο της που της έστελνε χρήματα. Έτσι η χαροκαμένη χήρα μπόρεσε να συντηρήσει τα εγγόνια της.

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου