Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στα θρανία οι γονείς

Σε πολλά σχολεία της χώρα, αφού έχει ολοκληρωθεί το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα πόρτες των σχολικών αιθουσών παραμένουν ανοιχτές, κατά τις απογευματινές ώρες και τα θρανία γεμίζουν από γονείς, που για λίγες ώρες γίνονται μαθητές ώστε να λάβουν τη γνώση που θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν με επιτυχία στον σύνθετο και δύσκολο ρόλο του γονέα.
Οι Σχολές Γονέων συστήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την υποστήριξη γονέων, με παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και μελλοντικών γονέων, που θέλουν να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες γνώσεις για τις επερχόμενες ευθύνες τους.

Οι Σχολές Γονέων λειτουργούν σε όλους τους νομούς της χώρας, με τμήματα που συστήνονται ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων των ενδιαφερομένων και τα μαθήματα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, κατά την περσινή χρονιά παρακολούθησαν μαθήματα περίπου 800 γονείς, οι οποίοι επέλεξαν θέματα του ενδιαφέροντός τους, από το σύνολο των συγκεκριμένων προγραμμάτων που σχεδίασε το ΙΔΕΚΕ.

Στην πλειοψηφία των περίπου 45 τμημάτων που λειτούργησαν στη δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη, οι γονείς προτίμησαν, κατά κύριο λόγο, να παρακολουθήσουν μαθήματα που αφορούσαν τις οικογενειακές σχέσεις και τις σχέσεις γονέων και παιδιών, αναζητώντας λύσεις σε προβλήματα και ερωτήματα της καθημερινότητας.

Ωστόσο, δεν λείπουν προγράμματα, που μπορεί να παρακολουθήσει ένα ζευγάρι, τα οποία αφορούν τις διαφυλικές σχέσεις στην οικογένεια και τη συμβίωση, προγράμματα για τη συνεργασία εκπαιδευτικών και οικογένειας, για την ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή για γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Υπάρχουν, επίσης, προγράμματα για φυλακισμένους και για άτομα της τρίτης ηλικίας, που παραμένουν γονείς και θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους, αλλά και στα παιδιά των παιδιών τους.

Τα μαθήματα γίνονται σε σχολικές αίθουσες, μία φορά την εβδομάδα και τα προγράμματα διαρκούν από 25 έως 50 ώρες. Εκπαιδευτές είναι ειδικευμένοι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτές. Η ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα γίνεται, έπειτα από συμπλήρωση σχετικής αίτησης, στα κατά τόπους Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου