Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Φύλακες-άγγελοι των παιδιών

Ξεκίνησε από ένα πρόβλημα που ζητούσε λύση. Την κακοποίηση ανηλίκων. Οδήγησε στη δημιουργία ενός σπιτιού πρωτοβάθμιας φροντίδας παιδιών στη Βέροια και ένα δεύτερο - μακροχρόνιας παραμονής - στη Βεργίνα. Το έργο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί δεν εξάλειψε το πρόβλημα. Συνεχίζει όμως να αλλάξει την τοπική κοινωνία.
Ο Σύλλογος Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας Πρωτοβουλία για το Παιδί ιδρύθηκε σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2008. Η ιδέα ωστόσο είχε ξεκινήσει δυο χρόνια πριν. Τον Αύγουστο του 2006. Τότε μια ομάδα κατοίκων της Βέροιας απογοητευμένη από τον χειρισμό της υπόθεσης Αλεξ αποφάσισε να αντιδράσει. «Σκεφτήκαμε ότι καθένας από μας είχε μια διαφορετική ιδιότητα ως πολίτης: κάποιος ανήκε σε επιστημονικό ή εργατικό σωματείο και κάποιος τρίτος ήταν μέλος αθλητικού συλλόγου», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχιτέκτονας και πρόεδρος του σωματείου Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος. Λίγες ημέρες αργότερα, τρεις χιλιάδες δημότες της Βέροιας διαδήλωσαν σιωπηλά για τον θάνατο του παιδιού, ενώ μια μικρή ομάδα πολιτών συνέχισε να συμπαραστέκεται στην μητέρα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Για μήνες μετά το γεγονός η τοπική κοινωνία «παρέμενε υπερευαίσθητη ως προς το γεγονός», εξηγεί ο κ. Σιδηρόπουλος. Παρατηρώντας τις συνθήκες της εξαφάνισης και της δολοφονίας του παιδιού, ο κ. Σιδηρόπουλος και η ομάδα του συνειδητοποίησαν πως η αιτία της παραβατικής συμπεριφοράς των ανηλίκων πήγαζε από προβλήματα - παραμέληση και κακοποίηση των παιδιών λόγω φτώχειας, χρήσης ουσιών από τους γονείς τους - μέσα στις οικογένειές τους. Αυτά τα ζητήματα προσπάθησαν να λύσουν. «Είχαμε περιπτώσεις παιδιών που είχαν γίνει γονείς των γονιών τους. Είχαν μάθει να φροντίζουν μόνα τους τον πατέρα που πίνει ή τη μητέρα που κάνει χρήση ναρκωτικών. Επομένως, αυτό που χρειάζεται να μάθουν από την αρχή είναι πώς να συμπεριφέρονται ξανά σαν παιδιά», λέει η κ. Νιώπα. Σύντομα, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε ένα σωματείο με αρχικό πυρήνα 40 ατόμων.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ. Από τον Μάρτιο του 2010 ο σύλλογος λειτουργεί το Σπίτι Προστασίας του Παιδιού, έναν χώρο 150 τ.μ. όπου παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα σε παιδιά 6 έως 14 ετών που υφίστανται πλημμελή φροντίδα, κακοποίηση και εγκατάλειψη. Το εξειδικευμένο προσωπικό αποτελείται από μια κοινωνική λειτουργό, μια παιδαγωγό - κοινωνιολόγο, μια ψυχολόγο διαρκούς απασχόλησης και μια ψυχολόγο που παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα. Σήμερα, το Σπίτι φιλοξενεί καθημερινά 10 - 12 παιδιά, ενώ από την αρχή της λειτουργίας του έχει εξυπηρετήσει περισσότερα από 140. Περίπου 150 εθελοντές δραστηριοποιούνται στους τομείς της σίτισης και της τροφοδοσίας, της ψυχαγωγίας των παιδιών αλλά και των μπαζάρ που τροφοδοτούν με οικονομικούς πόρους τον σύλλογο. Μελλοντικά, ο σύλλογος σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην παροχή κοινωνικής φροντίδας δευτέρου βαθμού με τη λειτουργία ενός δεύτερου Σπιτιού στη Βεργίνα. 
 
Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου