Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ένα αισιόδοξο, καινοτόμο σχέδιο που μπορεί να αλλάξει την εκπαίδευση

Μια πρωτότυπη ιδέα από δύο νεαρούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς φιλοδοξεί να κάνει την αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αν δεν το επιχειρήσουν οι νέοι, τότε ποιοι;

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός, ότι όλο αυτό το διάστημα, είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση για τα ελληνικά, και όχι μόνο δεδομένα. Είναι όμως εξίσου γνωστό, ότι κάθε είδους κρίση προβάλλει νέες νόρμες και αναδεικνύει ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να αναγνωρίζουμε και να αξιοποιούμε. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εγρήγορση, η φαντασία και ανάληψη ρίσκου. Όλα τα παραπάνω οδηγούν δίχως δεύτερη σκέψη στην έννοια του επιχειρείν. Και ποιοι άλλοι είναι καταλληλότεροι και αναγκαίοι να επιχειρήσουν ; Μα φυσικά οι νέοι!

Έτσι σκέφτονται και δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, οι οποίοι ξεκίνησαν το δικό τους εγχείρημα, που ακούει στο όνομα Outstudying project .

Λίγα λόγια για το Outstudying

Σύμφωνα με το project, που φιλοξενείται και σε σελίδα στο facebook, δημιουργείται μια κοινότητα από φοιτητές, η οποία οραματίζεται να αλλάξει το σκεπτικό γύρω από την Ανώτατη εκπαίδευση. Κι αυτό όχι για να αντικαταστήσει αλλά να συμπληρώσει την παρουσία του φοιτητή στο Πανεπιστήμιο.

Η εικόνα που δημιούργησαν οι δύο φίλοι, και συνεργάτες πλέον, γύρω από τη λειτουργία του Outstudying είναι η εξής: ένας φοιτητής των υψηλότερων στάνταρτ να διδάσκει πανεπιστημιακά μαθήματα στους συμφοιτητές του, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν.

Η γνωστή αυτή εικόνα μεταφέρεται σε μια καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, ή οπουδήποτε αλλού αποφασιστεί από κοινού. Εκεί ο "Outeacher" (φοιτητής- "καθηγητής") θα παραδίδει, με ένα laptop, ένα πινακάκι, το βιβλίο και τις σημειώσεις του, στους "Outstudents" (φοιτητές-"μαθητές") ένα μάθημα με επαγγελματισμό και ευθύνη, σύμφωνα με την Outstudying method.

Οι ομάδες αυτές θα αναλαμβάνουν ερευνητικές εργασίες, τις οποίες στη συνέχεια θα παρουσιάζουν στην Outstudying κοινότητα και σε πολλούς ενδιαφερόμενους, με σκοπό την προσωπική βελτίωση σε κοινωνικό, πανεπιστημιακό και επαγγελματικό επίπεδο. Το Outstudying project όμως δεν τελειώνει εκεί. Σύμφωνα με τις επαφές που έχουν ήδη κάνει οι εμπνευστές του, μοιάζει να έχει τεράστιες προοπτικές και δυνατότητες. Απαιτείται φυσικά, όπως λένε οι ίδιοι, σκληρή δουλειά, προγραμματισμό, οργάνωση και σωστή εκτέλεση.

Ένα αισιόδοξο, καινοτόμο σχέδιο που φέρνει τη νέα γενιά σε πρώτο πλάνο... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου