Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» ξεκινά την πανευρωπαϊκή λειτουργία προγράμματος για την οδική ασφάλεια

Tην ίδια στιγμή που η χώρα μας, και παρά την μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια, διατηρεί την αρνητική πρωτιά στο συγκεκριμένο τομέα, υπάρχουν κάποιοι που αγωνίζονται να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Το Ινστιτούτο Οδικής ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ξεκινά την εφαρμογή του προγράμματος Avenue (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users) το οποίο έχει σαν στόχο την εκπαίδευση - ενημέρωση των νέων οδηγών, των πολιτών τρίτης ηλικίας και όλων των ευάλωτων χρηστών του δρόμου στην Ευρώπη μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολογήθηκε σαν το καλύτερο από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες «Συνολικά υπήρχαν 41 προτάσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» λέει ο υπεύθυνος προγραμμάτων του Ινστιτούτου κ. Ευγένιος Πετούμενος. Έτσι και έχοντας αυτή τη διάκριση στο...πορτ-μπαγκάζ, το Ινστιτούτο θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει 3 κέντρα αναφοράς. Ένα στον πολυχώρο Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς, ένα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ένα…μετακινούμενο, το οποίο θα εξυπηρετεί διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως οι φοιτητές και στρατιωτικούς. Τα κέντρα αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους στις αρχές Δεκέμβρη.

Σημειωτέων ότι στα συγκεκριμένα σημεία θα υπάρχει εξοπλισμός όπως εξομοιωτές ανατροπής και σύγκρουσης που θα κάνουν την εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό μάθημα. «Όσο και να εξηγεί ένα ειδικός είναι τελείως άλλη αίσθηση της εμπειρίας. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι η ζώνη που θα τους σώσει αν ανατραπεί το αυτοκίνητο τους, όταν μπουν όμως στον προσομοιωτή και δουν τη διαδικασία όλο αυτό γίνεται απολύτως ξεκάθαρο», λέει ο κ. Πετούμενος.

Ανάλογα κέντρα, πάντα υπό τον συντονισμό του «Πάνος Μυλωνάς», θα δημιουργηθούν σε άλλες οκτώ χώρες μέλη της Ε.Ε (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία)

Το κόστος πραγματοποίησης του προγράμματος , που για τρία ελληνικά κέντρα υπολογίζεται σε 900.000 ευρώ, καλύπτεται κατά 30% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφτεί από χορηγούς υποστηρικτές του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά την παρουσίαση του Αvenue η πρόεδρος του ινστιτούτου κυρία Βασιλική Δανέλλη- Μυλωνά κάθε χρόνο στη χώρας μας γίνονται τουλάχιστον 900 θανατηφόρα ατυχήματα. Κάθε θανατηφόρο ατύχημα κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, περίπου 1,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ το συνολικό κόστος των τροχαίων υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ. «Κάθε ευρώ που ξοδεύεται για την οδική ασφάλεια» λέει η κυρία Δανέλλη- Μυλωνά, είναι μια, θα μπορούσαμε να πούμε επένδυση, με ανταποδοτικό χαρακτήρα». 
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου