Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«Προσβολή προσωπικότητας» η αφαίρεση προσωπικών σημειώσεων

Στην επικαιρότητα ήρθε εκ νέου το θέμα της αφαίρεσης προσωπικών σημειώσεων από μαθητές παρά την άρνηση τους να τις παραδώσουν στους καθηγητές.

Δημοσίευμα εκπαιδευτικής ιστοσελίδας (www.esos.gr) αναφέρει πως κατά την ώρα του μαθήματος των θρησκευτικών καθηγητής αφαίρεσε προσωπικές σημειώσεις μιας 14χρονης μαθήτριας.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, τις σημειώσεις είδαν εκτός από τον καθηγητή της, ο σύλλογος διδασκόντων, ο γυμνασιάρχης, ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και κάποιοι μαθητές, και οι γονείς κατέφυγαν στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή απεφάνθη ότι το τετράδιο με τις προσωπικές σημειώσεις πρέπει να επιστραφεί στη μαθήτρια στην οποία ανήκει και πως πρέπει να καταστραφούν τυχόν φωτοαντίγραφα που τηρούνται στο αρχείο του σχολείου.

Ιδιαίτερα στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται:

«Η βίαιη και χωρίς τη θέληση της μαθήτριας αφαίρεση του τετραδίου, η παράδοσή του στο σύλλογο των καθηγητών και πολύ περισσότερο η ανάγνωση του περιεχομένου του αποτελούν πράξεις που εξέρχονται του καλώς εννοούμενου δικαιώματος του καθηγητή για επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων εις βάρος του μαθητή και επομένως η
επεξεργασία και καταχώρισή του τετραδίου σε αρχείο είναι παράνομη.»

«Η προσβολή της προσωπικότητας του μαθητή στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας είναι ασυγκρίτως βαρύτερη και του οφέλους που θα επιφέρει σε αυτόν η πειθαρχική ποινή, που τυχόν θα επιβληθεί, αλλά και του γενικού οφέλους που θα επιφέρει στη μαθητική κοινότητα η τιμωρία αυτή».
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου