Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

O Aδέσποτος: Μάθημα φιλοζωϊας στα σχολεία των Γιαννιτσών



''Ο Αδέσποτος'' είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της πρώτης δημοτικού. Η ιδέα και η υλοποίηση ανήκουν στην κ. Κική Δημητριάδου, νηπιαγωγό και γραμματέα του συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών.
Το πρώτο κείμενο του ''Αδέσποτου'' μοιράστηκε ήδη στα σχολεία των Γιαννιτσών και το επόμενο θα δοθεί στις 4/10, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να σέβονται και να αγαπούν τα ζώα. Ο σκιτσογράφος που θα επιμεληθεί κάθε κείμενο είναι ο Βαγγέλης Παπαβασιλείου. Το ενημερωτικό αρχείο, που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, στέλνεται ήδη σε διάφορους φιλοζωϊκούς συλλόγους ώστε να το εφαρμόσουν και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας.

Ένα μεγάλο μπράβο στα Γιαννιτσά και σε όσα σχολεία θα δεχτούν φυσικά να το εφαρμόσουν!

-

Αγαπητοί συνάδελφοι της α’ τάξης,

Λέγομαι Δημητριάδου Κική, είμαι νηπιαγωγός στο 9ο νηπιαγωγείο της πόλης μας και το πιθανότερο είναι πως γνωριζόμαστε. Εδώ και λίγους μήνες δραστηριοποιούμαι με το Σύλλογο Ζωόφιλων Γιαννιτσών, γιατί έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία των θέμα των αδέσποτων ζώων.

Έχω καταλάβει, ( παρακολουθώντας για χρόνια το θέμα), πως χωρίς την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών μας απέναντι στο ζήτημα, αυτό του Σεβασμού της Ζωής, κάθε προσπάθεια που οφείλει ν’ αναλάβει το Κράτος (οι Δήμοι εν προκειμένω), δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εκ μέρους του Συλλόγου Ζωόφιλων λοιπόν σας απευθύνω αυτό το γράμμα και σας ζητάμε την συνεργασία σας στο εγχείρημα που ξεκινώ, και που αφορά το εξής :

Πρόκειται για ένα κείμενο ημερολογιακού χαρακτήρα (ή γράμμα σε συνέχειες) που θα ακολουθεί την πορεία του βιβλίου της Γλώσσας, ένα …φλύαρο αλφαβητάρι, εμπλουτισμένο κατά περίπτωση με παραμύθια, πάντως σίγουρα ένα κείμενο από το οποίο θα διοχετεύονται πληροφορίες και υλικό προβληματισμού για τα αδέσποτα ζώα. Πρωταγωνιστής θα είναι -τί άλλο;- ένας αδέσποτος σκύλος….

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την σελίδα από το ημερολόγιο του «Αδέσποτου» (αυτό θα ‘ναι και τ’ όνομά του), όπως νομίζετε κι όποτε νομίζετε. Θα φτάνει ηλεκτρονικά στο mail του σχολείου σας κι εσείς απλώς θα την διαβάζετε στα παιδιά σας και θα την φωτοτυπείτε στην συνέχεια, για να φτάσει και στο σπίτι τους. Ίσως αυτό λειτουργήσει κι ως εφόρμηση γι άλλες δράσεις, αλλά αυτό θα φανεί στη διάρκεια του. (Στην αρχή του κειμένου χρειάζεται να συμπληρωθεί το όνομα του κάθε παιδιού πχ Αγαπημένε μου Δημήτρη… Σ΄ αυτό το πρώτο mail υπάρχει και μια βοηθητική σελίδα με την επανάληψη της εικόνας του Αδέσποτου, γι αυτούς που θα δεχτούν να τον συμπεριλάβουν στους ήρωες του βιβλίου).

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για το χρόνο σας, και σε πείσμα της ανείπωτης οικονομικής δυστυχίας που μας βρήκε, σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά με ελπίδα και διάθεση.

Εκ μέρους του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών, Κική Δημητριάδου


* H Κική Δημητριάδου έχει γράψει βιβλία για παιδιά τα οποία έχουν δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου