Ενα μνημειώδες πανόραμα γυρίζει τον χρόνο 1.882 χρόνια πίσω και «ξαναχτίζει» την αρχαία Πέργαμο στο Βερολίνο
Πώς ζούσαν οι 60.000 κάτοικοι του μεγαλύτερου εμπορικού, πολιτικού και στρατιωτικού κέντρου της Μικράς Ασίας στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας; Τι συνέβαινε στην πόλη όπου έδρασε ένας από τους πιο φημισμένους γιατρούς της αρχαιότητας, ο Γαληνός, και η οποία εξελίχθηκε σε κέντρο γραμμάτων και τεχνών, προσελκύοντας λόγιους και φιλοσόφους λόγω της σπουδαίας βιβλιοθήκης της;
Η απάντηση βρίσκεται στη μηχανή του χρόνου που έχει στηθεί στο Μουσείο της Περγάμου, στο Βερολίνο, όπου δεσπόζει ο περίφημος Βωμός με τα εκπληκτικά γλυπτά του. Και μέσω μιας εντυπωσιακής προβολής - εγκατάστασης που έχει στηθεί στο προαύλιο του μουσείου, οι επισκέπτες για έναν ολόκληρο χρόνο θα μπορούν να «ταξιδεύουν» στην πόλη του 129 μ.Χ. μέσα από ένα πανόραμα περιήγησης 360 μοιρών, το οποίο παρουσιάζεται σε οθόνη με ύψος 22 μ. και πλάτος 100 μ.
Τα επιβλητικά κτίρια της ακρόπολης της Περγάμου και δεκάδες εντυπωσιακά αγάλματα αποτελούν το βασικό σκηνικό της τρισδιάστατης προβολής που υπογράφει ο μετρ του είδους Γιαντεγκάρ Αζίζι - έχει δημιουργήσει αντίστοιχα έργα για τη Ρώμη, το Βερολίνο και το Εβερεστ -, με τη μουσική επένδυση του συνθέτη, κυρίως κινηματογραφικών επενδύσεων, Ερικ Μπάμπακ.
Καθώς όμως οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται στην Πέργαμο από την αυγή ώς το σούρουπο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ζωή των κατοίκων της: να παρακολουθήσουν μια γιορτή προς τιμήν του θεού Διονύσου, να ακολουθήσουν τον αυτοκράτορα Αδριανό στο εργοτάξιο ενός αρχαίου κτιρίου.
Και αν πάλι δεν θέλει να δει τις επίσημες στιγμές της πόλης θα έχει την ευκαιρία να περιδιαβεί τους δρόμους της, να «χαθεί» μέσα στους θορύβους και την κίνηση της αγοράς ή να επισκεφθεί το εργαστήρι ενός γλύπτη για να δει από κοντά πώς ο καλλιτέχνης μετέτρεπε έναν όγκο άμορφου μαρμάρου σε έργο τέχνης.
Το τεχνολογικό θαύμα όμως συνοδεύεται και από μία πραγματική έκθεση αρχαιοτήτων που απλώνεται σε 2.500 τ.μ. στη βόρεια πτέρυγα του Μουσείου της Περγάμου όπου έχουν βρει τη θέση τους περί τα 400 εκθέματα - γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και ψηφιδωτά - από τη Συλλογή Κλασικών Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Πηγή: Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου