Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Φτιάξε το τερατάκι που αφρίζει!

Υλικά:
- ένα μικρό διαφανές καθαρό μπουκάλι
- χαρτόνι και χαρτιά
- διαφανές αυτοκόλλητο
- ψαλίδι
- σελοτέιπ ή/και κόλλα
- ξίδι
- χρώμα μαγειρικής
- λίγο υγρό σαπούνι πιάτων
- ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτομάντηλο


Σχεδιάζουμε την ουρά, τα μάτια, τα χέρια και τα πόδια του τέρατος και τα κοβουμε γύρω γύρω. Κόβουμε σε ένα κομμάτι λευκό χαρτί τα δόντια που θα κολλήσουμε αργότερα στο στόμιο του μπουκαλιού. Καλύπτουμε τα κομμάτια με διαφανές αυτοκόλλητο, ώστε να γίνουν αδιάβροχα. Κολλάμε με σελοτέιπ ή κολλα τα μάτια, τα δόντια, την ουρά, τα χέρια και τα πόδια του τέρατος. Γεμίζουμε το μπουκάλι με δύο δάχτυλα φίδι και ρίχνουμε μερικές σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων. Ανακινούμε το μπουκάλι πολύ ελαφρά, ώστε να ανακατευτούν τα υλικά, και το τοποθετούμε σε ένα δίσκο ή ταψί (για να μη λερώσουμε). Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά σόδα σε ένα κομμάτι χαρτομάντηλο, το τυλίγουμε και το ρίχνουμε στο μπουκάλι. Έπειτα από ένα- δύο λεπτά το τερατάκι μας αφρίζει!

Τι έχει συμβεί;
Όταν αναμειγνυουμε ξίδι με σόδα, παράγεται ένα αέριο που λέγεται διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό δημιουργεί μικρές φυσσαλίδες μέσα στο ξίδι. Οι φυσαλίδες επηρεάζουν το υγεό πιάτων που αφρίζει. Επειδή το περιεχόμενο του μπουκαλιούέχει και χρώμα, ο αφρός είναι χρωματιστός και ξεχειλίζει από το στόμιο του μπουκαλιού που φαίνεται σαν στόμα του τέρατος.

Η φωτογραφία καθώς και μέρος του κειμένου προέρχονται από το περιοδικό RamKid, τεύχος 39 (Σεπτέμβριος 2008).

Αν είστε άτομο που σας αρέσει περισσότερο το διάστημα από τα τέρατα, δείτε το παρακάτω βίντεο, όπου με βασικά συστατικά το ξίδι και τη μαγειρική σόδα, εκτοξεύεται ένας πύραυλος από πλαστικό μπουκάλι. Προσοχή όμως! Υπολογίστε το ύψος καλύτερα από τον κύριο του βίντεο, αν δεν θέλετε η εκτόξευση να αποβει μοιραία για την κατασκευή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου