Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Προϋπολογισμός στον αέρα

Την ώρα που η φλόγα της ελπίδας των Special Olympics, μέσω της λαμπαδηδρομίας απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας μέχρι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, μεταφέρει τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της κοινωνικής ένταξης και στην Αθήνα έχουν αρχίσει να καταφτάνουν οι ξένες αποστολές, οι φωνές περί αλόγιστης σπατάλης σε τελετές και κοσμικότητες άνευ ουσίας, σε καιρούς πραγματικά χαλεπούς, όλο και πληθαίνουν.

Περίπου 7.000 παιδιά με νοητική υστέρηση θα λάβουν μέρος στους Παγκόσμιους Αγώνες «Αθήνα 2011», από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, αναζητώντας το δρόμο της επιβίωσης με αξιοπρέπεια. Ο σκοπός της οργάνωσης, που ιδρύθηκε το 1968 από τη Γιούνις Κένεντι Σράιβερ, αδελφής του προέδρου Τζον Κένεντι, είναι ιερός, αφού μέσω προσαρμοσμένων ανάλογα αθλητικών δραστηριοτήτων τα άτομα με διανοητική αναπηρία απολαμβάνουν τη χαρά της συμμετοχής και ωφελούνται, αποκτώντας μια σειρά δεξιοτήτων. Μέχρις εδώ όλα καλά, όμως υπάρχουν στην υπόθεση και πολλά «αλλά».

Η παραίτηση από την Οργανωτική Επιτροπή του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, υπό το φόβο πιθανών επιπτώσεων από κακοδιαχείριση, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς και άλλα μέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να διαβούν την πόρτα της εξόδου.

Ερωτήματα εγείρονται για το κόστος των τελετών έναρξης (το Σάββατο) και λήξης, καθώς επίσης και εκδηλώσεων για τους VIPS, που θα αγγίξουν τα 7,7 εκατομμύρια ευρώ. Σ' έναν προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 26 συνεισφέρουν κρατικοί χορηγοί (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. κ.λπ.), φαίνεται ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την παραίτηση του κ. Σγουρού ήταν η αξίωση της Γιάννας Δεσποτοπούλου, προέδρου των Special Olympics Hellas, να ζητήσει πριν από λίγες ημέρες την ενεργοποίηση του «μαξιλαριού» των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ για ενδεχόμενα απρόβλεπτα έξοδα. Κι αυτό, παρά τη σαφή οδηγία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για σφίξιμο του ζωναριού και βεβαίως μη χρησιμοποίησης του εν λόγω κονδυλίου.

Το μείζον θέμα από νομικής άποψης είναι πως ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί, γεγονός που σημαίνει, πέραν του κεφαλαίου των ευθυνών, ότι όποιο έλλειμμα προκύψει θα καλυφθεί από το κράτος, που αποτελεί το μοναδικό μέτοχο του συσταθέντος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Στις εύλογες απορίες μελών της Ο.Ε. των Παγκόσμιων Αγώνων, η κ. Δεσποτοπούλου απαντάει ότι «αναφέρεται απ'ευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού». Για το οικονομικό κομμάτι ουδέποτε έχει κάνει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Επισήμως ο Γιάννης Σγουρός, που χθες «έτρεχε από εκδήλωση σε εκδήλωση», παραιτήθηκε «λόγω φόρτου εργασίας», επικαλούμενος το φορτωμένο πρόγραμμά του.

«Παραποίηση»
Την ίδια ώρα, ο Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κάνει λόγο για «βάναυση παραποίηση του Παναθηναϊκού Σταδίου, του ιστορικού αυτού μ―νημείου του παγκόσμιου αθλητισμού», όπου θα διεξαχθεί η τελετή έναρξης. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Σπύρο Καπράλο και τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χαρακτηρίζει τις πρόχειρες μεταλλικές κατασκευές στο εμπρόσθιο μέρος του Καλλιμάρμαρου ως «απερίγραπτο κιτς σκηνικό, που παραπέμπει σε ρωμαϊκές φιέστες, έξω από κάθε λογική σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το ολυμπιακό ιδεώδες». Κι αφού αφήνει αιχμές για «τεράστια οικονομική σπατάλη», προτείνει στην ολομέλεια της ΕΟΕ «να απόσχει από τις τελετές», ώστε να μη νομιμοποιήσει τη βεβήλωση του χώρου.

Κόντρα στη φιλοσοφία «ενός κοσμοπολίτικου γεγονότος φιλανθρωπίστικης αντίληψης της αναπηρίας, με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», έχει ταχθεί εδώ και ημέρες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

«Το κόστος μόνο της τελετής έναρξης ισούται περίπου με τη μείωση των επιδομάτων» επισημαίνει, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για «τις δομές πρόνοιας, που οδηγούνται σε λουκέτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου