Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«Χρυσή φουρνιά» του 14ου Λυκείου Θεσσαλονίκης

Στο... ρετιρέ της βαθμολογίας αναρριχήθηκε ο ένας στους τρεις υποψηφίους του 14ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Οταν για τους μαθητές άλλων σχολείων το τελευταίο κουδούνι πριν από τις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων σήμαινε τη λήξη των μαθημάτων, στο 14ο ΓΕΛ καθηγητές και τελειόφοιτοι ανανέωναν το ραντεβού τους και επέστρεφαν στα θρανία μέσα στις αργίες. Και τα χτεσινά αποτελέσματα φαίνεται να δικαιώνουν τις προσπάθειες.



Η επιτυχία... χτύπησε χτες το πρωί την πόρτα του 14ου Λυκείου Θεσσαλονίκης (βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σοφούλη και Παπανδρέου), όπου όλοι οι υποψήφιοι εκτιμάται ότι θα διαβούν το κατώφλι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας. Από τη φετινή «φουρνιά» των τελειοφοίτων το 33% απέσπασε άριστες βαθμολογίες, παρά τη δυσκολία των θεμάτων σε ορισμένα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Τα χτεσινά αποτελέσματα απογείωσαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου. «Το κλίμα είναι θριαμβευτικό. Τα παιδιά έχουν υψηλό επίπεδο, είναι συνειδητοποιημένα και ενδιαφέρονται για τη μάθηση», ανέφερε στον «Α» η διευθύντρια του 14ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Μαρία Ζιώγα, αποδίδοντας την επιτυχία και στην καλή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. «Η καλή και δυνατή σχέση μεταξύ τους καλλιεργείται μέσα από προγράμματα καινοτόμων δράσεων (περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτιστικών δραστηριοτήτων) και από το ήρεμο κλίμα, αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε η κ. Ζιώγα.

Αρκετοί καθηγητές βρέθηκαν στο πλευρό των μαθητών τους και στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Εθελοντικά και δωρεάν, ύστερα από συνεννόηση με τα παιδιά, παρέδιδαν μαθήματα (κατεύθυνσης) τις ημέρες των αργιών εντός του σχολείου, προκειμένου να τους βοηθήσουν και να τους ενισχύσουν εν όψει των πανελληνίων.

Ανάμικτα συναισθήματα

Η αγωνία...χτύπησε κόκκινο χτες στις αυλές των σχολείων της Θεσσαλονίκης, όπου οι βαθμοί, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναρτήθηκαν πριν από τις 12 το μεσημέρι. «Προηγήθηκε αντιπαραβολή των αποκομμάτων με τις καταστάσεις και εφόσον δε διαπιστώθηκε κανένα προβλήματα αναρτήθηκαν στα σχολεία», επισήμανε ο προϊστάμενος του 3ου Γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ιγνάτιος Ψαθάς.

Η ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων συνοδεύτηκε από ανάμικτα συναισθήματα. Η μία όψη ήταν τα χαμόγελα, οι αγκαλιές, οι πανηγυρισμοί και τα δάκρυα χαράς. Σε άλλες γωνιές, ωστόσο, δεν έλειπαν η στενοχώρια και η κατήφεια. Τα Μαθηματικά, η Φυσική, αλλά και η Νεοελληνική Γλώσσα φαίνεται να βάζουν... φραγμούς στα όνειρα αρκετών υποψηφίων για εισαγωγή σε σχολές της αρεσκείας τους. Βέβαια, ορισμένοι αριστούχοι κατάφεραν να υπερπηδήσουν ακόμη και αυτούς τους... σκοπέλους. Για παράδειγμα δύο μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Νεάπολη, άγγιξαν το 19,8 και 19,6 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Γενικά, το 87% των μαθητών του εν λόγω σχολείου ξεπέρασε το 10άρι και από αυτούς το 51% βρέθηκε πάνω από το 15.

Στα Εκπαιδευτήρια «Μαντουλίδη» δέκα μαθητές «πέταξαν» πάνω από τα 19.000 μόρια, ενώ 38 υποψήφιοι κινήθηκαν πάνω από τις 18.000 και 59 ξεπέρασαν τις 17.000. Στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης από τους 56 μαθητές που έδωσαν πανελλήνιες 11 πέτυχαν άριστες βαθμολογίες και 27 είχαν πάνω από 17. Σε σχολές της πρώτης επιλογής τους περιμένουν να εισαχθούν έξι υποψήφιοι του «Αριστοτέλειου Κολλεγίου» Θεσσαλονίκης, που συγκέντρωσαν πάνω από 18.500 μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου