Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ομάδα κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση: ένας χρόνος μετά (και προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνας)

Κάποιοι δάσκαλοι και δασκάλες δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στη βία στα σχολεία. Η Ομάδα κατά της ομοφοβίας στην Εκπαίδευση αλλάζει συνειδήσεις.

 Η ομοφοβία στην εκπαίδευση ήταν και είναι για όλους και όλες μας ένα κυρίαρχο θέμα, που χρόνια τώρα έχει αποσιωπηθεί.

Όλα τα μέλη της ομάδας μας σχετίζονται με την εκπαίδευση και το παιδί. Είμαστε εκπαιδευτικοί, άνθρωποι από το χώρο της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, γονείς ομοφυλόφιλων παιδιών και ομοφυλόφιλοι γονείς. Επιπλέον πολλές από εμάς είμαστε και οι ίδιοι άτομα με διαφορετική σεξουαλικότητα.
Η ομάδα μας άρχισε να κάνει συναντήσεις από το Νοέμβριο του 2009. Από τις πρώτες συναντήσεις διαπιστώσαμε ότι πάνω απ' όλα η ομάδα αυτή λειτουργεί υποστηρικτικά. Η βιωματική προσέγγιση, λοιπόν, είναι το πρώτο βασικό ζητούμενο για εμάς. Σε αυτό το θέμα δεν ερχόμαστε ως εξωτερικοί παρατηρητές να προτείνουμε λύσεις, αλλά προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε το θέμα μεταξύ μας και όταν καταστεί δυνατό και με άλλα άτομα εκτός ομάδας.
Η πρώτη σχετική ευκαιρία μας δόθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Περηφάνιας, Athens Pride. Εκεί, παρά τις πολλές αρχικές επιφυλάξεις, διαπιστώσαμε ότι το θέμα της ομοφοβίας και ειδικά της ομοφοβίας στο σχολικό περιβάλλον, είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τη ΛΟΑΔ κοινότητα.
Στο φεστιβάλ προωθήσαμε κι ένα ερωτηματολόγιο ως μια αρχική έρευνα. Είναι εμφανές και από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν στο Pride, όπως κι από αντίστοιχες έρευνες στο εξωτερικό, ότι τα περισσότερα παιδιά που θα αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, δε θα απευθυνθούν στους εκπαιδευτικούς. (Ούτε και στους γονείς τους, βέβαια...)
Γενικά διαπιστώνουμε ότι η σύγκρουση που μας φέρνει η κοινωνία με τον εαυτό μας είναι πολλές φορές κάτι που εσωτερικεύεται κι αναπαράγεται. Έτσι δημιουργείται η δική μας εσωτερικευμένη ομοφοβία. Το βλέπουμε στα παιδιά, το παρατηρούμε όμως και σ' εμάς. Οι μη «κανονικές» συμπεριφορές φύλου ταράζουν. Θηλυπρέπεια στα αγόρια και ανδροπρέπεια στα κορίτσια οδηγούν σε σύνδεση με την ομοφυλοφιλία και σχετικούς αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Τις πιο ακραίες αντιδράσεις μάλιστα προκαλεί το φαινόμενο τις τρανσφοβίας.
Προσπαθούμε λοιπόν να διατυπώσουμε κάποιους στόχους ως ομάδα, που να είναι κοντά στις ανάγκες αλλά και στις δυνατότητές μας. Οι στόχοι της ομάδας μας όπως τους έχουμε καθορίσει έχουν τρεις άξονες.
  • Ο πρώτος άξονας είναι η εσωτερική δουλειά της ομάδας. Να διαβάσουμε και να εμβαθύνουμε σε θεωρητική δουλειά, να επεξεργαστούμε τις εμπειρίες μας.
  • Ο δεύτερος άξονας είναι η ενεργή συμμετοχή μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Να επικοινωνήσουμε το θέμα με άλλες ομάδες, να δικτυωθούμε με ομάδες εκπαιδευτικών και γονέων, να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Περηφάνιας και σχετικά συνέδρια.
  • Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την οργάνωση και την εξωτερίκευση των σκέψεών μας με τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, με κάποια συνέντευξη, με στοχευμένες παρεμβάσεις, με τη δημιουργία μιας βάσης με υλικό, πληροφοριακό αλλά κι εκπαιδευτικό, (όπως δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια), που θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.
Ανοίγουμε αυτό το θέμα που είναι ταμπού για την εκπαίδευση, επιθυμούμε να το κρατήσουμε ανοιχτό και προσπαθούμε να το προωθήσουμε για δημόσιο προβληματισμό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του 10%. Πάρτε κι εσείς μέρος στην έρευνα, συμπληρώνοντας το ανώνυμο ερωτηματολόγιο εδώ.
Αν ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε με την ομάδα μας ή θέλετε να αναφέρετε κάποιο ομοφοβικό περιστατικό, μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα εδώ
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας της Ομάδας κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση βασίζονται στη συλλογή 80 ερωτηματολογίων. Ήδη προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και τάσεις και μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου