Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη:«Λίφτινγκ» σε παιδότοπους

Εργασίες συντήρησης και επισκευής πρόκειται να γίνουν σε 14 παιδικές χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε τρεις δημοτικές κοινότητες, στις Β', Δ' και Ε'.

Το έργο αφορά την αντικατάσταση των παιχνιδιών με νέα, τα οποία είναι πιο φιλικά προς τα παιδιά και θα αποτρέπουν ατυχήματα. Είναι δε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης και έχει μεταφέρει στην Ελλάδα ο Ελληνικός Oργανισμός Τυποποίησης (ΕΛOΤ). Προβλέπεται παράλληλα η τοποθέτηση ελαστικών πλακών ή δαπέδου ασφαλείας, ενώ θα γίνουν και έργα ηλεκτροφωτισμού.

Πρόκειται για την εφαρμογή μελέτης προϋπολογισμού 325.000 ευρώ και το έργο θα αναλάβει ανάδοχος που θα προκύψει από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό.

Η πλειοψηφία αυτών των παιδότοπων βρίσκονται σήμερα σε καλή κατάσταση, χρήζουν όμως εργασιών συντήρησης προκειμένου να διατηρηθούν έτσι. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για το σύνολο των 77 παιδικών χαρών που υπάρχουν σε πέντε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θεσσαλονίκης (δεν υπολογίζεται η Τριανδρία).

14 παιδικές χαρές
Εργασίες θα γίνουν σε έξι παιδικές χαρές της β' δημοτικής κοινότητας και συγκεκριμένα σε αυτές που βρίσκονται στις οδούς Γαλοπούλου, Μπαλόγλου με Παπαθανασίου, Κολωνιάρη με Αγίων Πάντων, Αγίου Νέστορος, Βιτσίου και Κλαυδιανού. Τρεις παιδικές χαρές θα υποστούν... λίφτινγκ στη δ' δημοτική κοινότητα. Πρόκειται για αυτές που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ισιδώρου και Ιριδος, Βιάνδρου και Αδαμίδου, καθώς και Βοσπόρου με Αμφισσας. Στην ε' δημοτική κοινότητα εργασίες θα γίνουν στις παιδικές χαρές Μαντινείας με πάροδο Γαμβέττα, Μαντινείας με Τομπάζη, Μπότσαρη με Μορφέως και Αγίου Ελευθερίου.

Οι προδιαγραφές

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο υπουργικής απόφασης που ελήφθη για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής και λειτουργίας των παιδικών χαρών, οι δήμοι θα πρέπει μέχρι τα τέλη του 2012 να έχουν πιστοποιήσει από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου τις υφιστάμενες παιδικές χαρές.

Οι βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση για τις παιδικές χαρές είναι η καταλληλότητα του χώρου (να μη γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, να μη βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ή πυλώνες υψηλής τάσης, να έχει άνετη και ασφαλή πρόσβαση), αλλά και η σχεδίαση του χώρου (να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού κ.ά.).

Επίσης μια σωστή παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης που θα προστατεύουν από τον ήλιο και τη βροχή, προσβάσεις εσωτερικές και εξωτερικές για άτομα με κινητικά προβλήματα, καλάθια απορριμμάτων αλλά και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου