Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Οι φτωχότερες αφρικανικές χώρες επενδύουν σε κοινωνικά προγράμματα για παιδιά

Οι φτωχές χώρες της Αφρικής, όπως η Τανζανία, η Μοζαμβίκη και ο Νίγηρας, επενδύουν περισσότερα για τα παιδιά, σε αντίθεση με τις θεωρούμενες ως «πλούσιες» χώρες, όπως το Σουδάν και η Αγκόλα, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Αφρικανικό Φόρουμ Πολιτικής για τα Παιδιά (ACPF) εξέτασε τι ποσοστό του ΑΕΠ τους επενδύουν οι αφρικανικές χώρες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση προκειμένου να εκτιμήσει πόση σημασία δίνουν στην ανατροφή των παιδιών, που θεωρείται «κλειδί» για τη βελτίωση μακροπρόθεσμα της οικονομικής προοπτικής τους.

Οι φτωχότερες χώρες διαπιστώθηκε ότι επενδύουν μεγαλύτερα ποσά σε κοινωνικά προγράμματα ενώ οι «εύπορες», όπως η Αγκόλα, η Ισημερινή Γουινέα και το Σουδάν αποδίδουν ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισμού τους για τα παιδιά. Η έκθεση δεν περιέχει κανένα συμπέρασμα για τους λόγους αυτής της διαφοράς.

Η Νότια Αφρική, η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, κατατάσσεται στις δέκα πρώτες στον τομέα της προστασίας των παιδιών επειδή περίπου το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της πηγαίνει στην εκπαίδευση. Ωστόσο το εκπαιδευτικό σύστημά της παραμένει σε πολύ κακή κατάσταση και κατατάσσεται στην 130ή θέση μεταξύ 139 χωρών, σύμφωνα με την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2010/11 του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου