Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Οι “Καλλιτέχνες σε δραση για τα παιδιά” συνεχίζουν τις δράσεις τους

Οι «KAΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», είναι μια εθελοντική κίνηση που δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος (project) που στόχο έχει να δώσει χαρά στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων, ακόμα και νοσοκομεία, φιλοτεχνώντας έργα για τους χώρους και τα δωμάτια τους.

Οι καλλιτέχνες αυτοί άλλωστε είναι και οι ίδιοι παιδιά που ξέχασαν να μεγαλώσουν επίτηδες. Ανακατεύουν τα χρώματά τους, συνεργάζονται, συνομιλούν, παίζουν, δημιουργούν. Τους ενδιαφέρει η επαφή με τα παιδιά και η τέχνη ως δράση, όχι απλά σαν έργο τέχνης που στολίζει έναν χώρο ή εκφράζει μια θέση-στάση-φιλοσοφία.

Μερικές φορές μάλιστα ανακαλύπτουν και μικρούς καλλιτέχνες ανάμεσα στα παιδιά και τότε ο ενθουσιασμός τους μεγαλώνει. Γιατί υπάρχει η εξής φιλοδοξία: η πρωτοβουλία αυτή να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα από γενιά σε γενιά. Ώσπου όλη η πόλη να γεμίσει χρώματα πάλι και αισιοδοξία.

Το κάθε χρώμα προκαλεί διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα και κατ’ επέκταση εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα.

Τα πειράματα και οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την επιρροή των χρωμάτων στον άνθρωπο είναι πάρα πολλά. Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, διαθέτουν καλύτερη φυσική κατάσταση και ψυχική ηρεμία από εκείνους που περιβάλλονται από μουντά χρώματα.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η επαφή με την τέχνη δρα στα παιδιά ψυχοθεραπευτικά και τα βοηθά να ονειρευτούν και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.

Έχοντας όλα αυτά υπόψην τους καλλιτέχνες -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- από πολλά μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Άρτα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη) ακόμα και από το εξωτερικό (Αγγλία) πήραν τα πινέλα τους και αποφάσισαν να δράσουν στα πλαίσια ενός κοινού στόχου: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ σε ένα πολύχρωμο, αισιόδοξο περιβάλλον.


Οι Δραστηριότητες ως τώρα

Η καλλιτεχνική αυτή κίνηση τώρα κάνει τα πρώτα βήματά της και έχει την ορμή και διάθεση παιδιού (και τη διάθεση αυτή θέλουμε να τη διατηρήσουμε). Μέχρι στιγμής φιλοτεχνήθηκαν έργα για την στέγη ανηλίκων Περισσού. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί μόνο αγόρια από το δημοτικό μέχρι το λύκειο.

Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για να παραδώσουν τα έργα τους. Τα παιδιά τα δέχτηκαν με πολλή χαρά και ενθουσιασμό και γιόρτασαν όλοι μαζί το γεγονός. Κάθε παιδί επέλεξε το έργο που θα κοσμεί το χώρο του ενώ τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους.

Μάλιστα, ήδη, δύο παιδιά έχουν ήδη ενδιαφερθεί να μάθουν σχέδιο και ζωγραφική κι αυτό σημαίνει ότι ο σπόρος έπιασε στον Περισσό.

Τον περασμένο Αύγουστο, στην Αγιάσο Λέσβου παραδόθηκαν επίσης έργα για τα παιδιά που διαμένουν στην μονάδα φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων.

Στις 28 και 29 Μαϊου, θα φιλοτεχνηθεί μια τοιχογραφία στον εξωτερικό χώρο της στέγης ανηλίκων Περισσού. Θέμα θα έχει (μετά από συζήτηση με τα παιδιά) «Ήρωες της Ντίσνεϋ και διάστημα».

Όποιος θέλει μπορεί να έρθει και να συμβάλει με τον τρόπο του. Ο δήμος Ν. Ιωνίας πρόσφερε για τον σκοπό αυτό απλόχερα χρώματα και πινέλα.

Θα ακολουθήσει μια μικρή γιορτή για τα παιδιά με face painting και άλλα δρώμενα.

Επίσης, στις 5 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή, στις 5.30΄το απόγεμα, θα παραδοθούν τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν για την στέγη ανηλίκων Πειραιά (φιλοξενούνται αγόρια και κορίτσια) και εκεί θα πραγματοποιηθεί μια μικρή γιορτή με σκοπό τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση.

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου οι «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» θα συμμετέχουν στον δεύτερο μαραθώνιο αγάπης που τα έσοδα θα διατεθούν στο «Φιλανθρωπικό Σωματείο Ελληνικής εταιρείας Αυτιστικών Ατόμων» (παράρτημα Πειραιά).

Παράλληλα, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011, θα διεξαχθεί έκθεση με έργα των καλλιτεχνών, που θα δοθούν μετά σε ιδρύματα.

Ο χρόνος είναι αρκετός, για όποιον θέλει να συμμετάσχει και να δώσει χαρά με το ταλέντο του. Είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι και άλλοι καλλιτέχνες που έχουν διάθεση και χαρά να συμβάλλουν σε αυτή την κίνηση. Και έτσι η χαρά, η ικανοποίηση και η συγκίνηση αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο μέλος είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η αγάπη άλλωστε όσο διαιρείται πολλαπλασιάζεται. Η προσφορά όσο δίνεται από καρδιάς επιστρέφει διπλάσια.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε την Ειρήνη στο 6973748298 (ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΤΖΕΛΛΗ) ή στέλνοντας e-mail: irenekourtz@gmail.com ή στο facebook

Πηγή: Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου