Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοινώσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ

Μετά από έγκριση της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου προωθεί μήνυμα του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας:

Έκθεση TheWorldOffroad
Από την 1η Φεβρουαρίου επισκεφτείτε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και κάντε νοερά το γύρο του κόσμου, μέσα από την ελληνική αποστολή TheWorldOffroad.
Μέχρι τα τέλη Απριλίου, το αυτοκίνητο της αποστολής, ένα ειδικά εξοπλισμένο Land Rover Discovery3, θα βρίσκεται στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων και γύρω του έχει στηθεί μία έκθεση από την οποία μπορείτε να πάρετε μία γεύση από την ελληνική αποστολή, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από 1.177 ημέρες.
Στην έκθεση, που στήθηκε με την υποστήριξη της Sony Hellas, θα γνωρίσετε τη διαδρομή που ακολούθησε το ζευγάρι των Ελλήνων ταξιδιωτών και θα πάρετε μία γεύση από τις περιπέτειες που βίωσαν. Στο video wall που έχει στηθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από τα βίντεο ημερολόγια που κινηματογραφούσαν κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς τους για το internet, αλλά και από παρουσιάσεις τους σε εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.
Η αποστολή TheWorldOffroad στηρίχθηκε από το περιοδικό 4Τροχοί, το Ράδιο Θεσσαλονίκη και άλλους χορηγούς από την Ελλάδα. Τα μέλη της, ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, ο Άκης Τεμπερίδης και η Βούλα Νέτου, κάλυψαν συνολικά 167.500 χιλιόμετρα σε 67 χώρες και των πέντε ηπείρων και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από τρεισήμισι χρόνια γεμάτοι εμπειρίες. Η περιπέτειά τους ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και μας μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους ανθρώπους: ότι αξίζει να κυνηγήσει κάποιος ακόμη και τα πιο τρελά του όνειρα...

Info:
Έκθεση TheWorldOffroad
Παραγωγή: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
Υποστηρικτής: Sony Hellas
Διάρκεια: 1 Φεβρουαρίου - 17 Απριλίου 2011
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, εκτός Δευτέρας, σύμφωνα με το νέο ωράριο λειτουργίας του Κέντρου:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 14.30
Σάββατο - Κυριακή: 11.30 - 18.30
Είσοδος ελεύθερη. 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Η Μαθηματικός και Φιλόσοφος Υπατία και οι Κωνικές Τομές έως σήμερα
Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών - Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της.
Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, στις 11.00 το πρωί, με θέμα «Η Μαθηματικός και Φιλόσοφος Υπατία και οι Κωνικές Τομές έως σήμερα» και ομιλητή τον Αθανάσιο Φυλάκη, Μαθηματικό, Πρόεδρο του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας
Η μαθηματικός και φιλόσοφος Υπατία είναι μία από τις ελάχιστες ιστορικές μορφές γυναικών με ενασχόληση στις επιστήμες και τη φιλοσοφία την περίοδο του 4ου μ.Χ. αιώνα. Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά και αστρονομικά προβλήματα της εποχής της στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Οι κωνικές τομές και τα θέματα που ανέκυψαν από τη μελέτη τους έχουν εφαρμογές σε όλες τις επιστήμες που υπάρχουν και εξελίσσονται έως και σήμερα

Είσοδος Ελεύθερη.
Ο καφές είναι προσφορά του «Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος».

Διοργάνωση
Ένωση Ελλήνων Φυσικών - Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης - Θέρμης
τηλέφωνο: 2310 483000
e-mail: info@noesis.gr

«Καφέ της Επιστήμης»
Συμμετοχική περιβαλλοντική παρακολούθηση για υπηρεσίες ποιότητας ζωής

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται, για έκτη συνεχή χρονιά, η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και, όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.
Η διάδοση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, και η αύξηση των «έξυπνων» συσκευών τρίτης γενιάς με πληθώρα αισθητήρων, παρέχουν την δυνατότητα για μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα.
Η εξέλιξη αυτή εκφράζει μια νέα συλλογική δυναμική, στην οποία οι άνθρωποι είναι σε θέση να συμμετέχουν στη συλλογή και στην ανάλυση της πληροφορίας, οδηγούμενοι σε χρήσιμα συμπεράσματα για την ζωή τους, και σε καλύτερη λήψη αποφάσεων σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.
Αυτή η προοπτική, εφαρμοζόμενη στο πεδίο των επιστημών του περιβάλλοντος, εγκαθιδρύει μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται την ποιότητα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται, και διασυνδέει τις περιβαλλοντικές φορτίσεις με στοιχεία ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη ξεχωριστά, μετατρέποντας τον κάθε συμμετέχοντα από παθητικό αποδέκτη περιβαλλοντικής πληροφορίας σε ενεργό πολίτη, που συμμετέχει, παρατηρεί, σχολιάζει και συνδιαμορφώνει αποφάσεις για καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Ο Κωνσταντίνος Καρατζάς, Επίκουρος Καθηγητής του Ενεργειακού Τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, θα μιλήσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της Συμμετοχικής Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, και θα αναφερθεί στο τι μπορεί να αναμένει ο πολίτης σε σχέση με τη χρήση αντίστοιχων τεχνολογιών για υποστήριξη της καθημερινής ποιότητας ζωής του.

Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011, στις 19.00.

Είσοδος Ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου