Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, αρκεί το νέο να είναι αδιάβλητο

Εισαγωγή των φοιτητών σε πανεπιστημιακή Σχολή και όχι σε Τμήμα στο πρώτο έτος ζητούν και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), αλλά αναζητούν αδιάβλητη λύση για την εφαρμογή της ρύθμισης. Σήμερα οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας εισάγονται απευθείας σε τμήματα των σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στην σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνεδρίασή τους, τα μέλη του ΕΣΥΠ, συμφώνησαν στην πλειονότητα τους με την πρόταση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και εισαγωγή των φοιτητών σε πανεπιστημιακές Σχολές.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο θέμα έχει διαφωνήσει κάθετα η Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ με απόφαση που είχε λάβει στην τελευταία συνεδρίαση της. Το θέμα θα συζητηθεί μάλιστα εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση των πρυτάνεων ΑΕΙ, που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο.

Πάντως, σήμερα τα μέλη του ΕΣΥΠ, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του καθηγητή και πρώην πρύτανη κ. Αλ. Λυκουριώτη, έθεσαν σειρά ερωτηματικών και αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ημέρας στην αναζήτηση αδιάβλητης διαδικασίας για την «μετάβαση» των φοιτητών από την πανεπιστημιακή Σχολή στα τμήματα της. Κι αυτό γιατί το θέμα αυτό θα πρέπει να αφεθεί πια τελείως στα πανεπιστήμια και τις διοικήσεις τους και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ψιθύριζαν σήμερα ότι «θα μεταφερθούν έτσι τα φροντιστήρια μέσα στα ΑΕΙ».

Όπως δήλωσε ο κ. Λυκουριώτης, υπήρξε γενικά συναίνεση στο θέμα της εισαγωγής σε πανεπιστημιακή Σχολή, αλλά ως προς το πως θα γίνεται αυτό διατυπώθηκε η άποψη ότι θα πρέπει να είναι διαφορετικός ο τρόπος εισαγωγής των φοιτητών από Σχολή σε Σχολή (π.χ. να διαφέρουν τα κριτήρια σε σχολές με εργαστηριακά μαθήματα από άλλες που δεν έχουν).

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δημ. Πεππές ωστόσο, εξέφρασε την άποψη όλα αυτά οδηγούν τελικά σε ένα εξεταστικό μαραθώνιο για τους υποψηφίους καθώς θα πρέπει να διαγωνιστούν τελικέ δυο φορές, και για την εισαγωγή σε μια Σχολή και για την «μετάβαση» τους μετά σε ένα τμήμα. Εξέφρασε δε την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να διπλασιαστούν τα φροντιστήρια.

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα διεθνοποίησης των εκλεκτορικών σωμάτων, της αυτοτέλειας των Ιδρυμάτων για εσωτερικά τους ζητήματα και των βαθμίδων του διδακτικού προσωπικού. Η συνεδρίαση του ΕΣΥΠ συνεχίζεται και θα συνεχίσει ως αργά το βράδυ.

H πρώτη πρόταση του ΕΣΥΠ

Στο ΕΣΥΠ, που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από περίπου δύο χρόνια υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Θ. Βερέμη, τα μέλη του Συμβουλίου είχαν καταθέσει εκτενή πρόταση για το εξεταστικό σύστημα, την οποία μάλιστα είχαν καταθέσει και στο υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα είχαν προτείνει:

- Δημιουργία ανεξάρτητου Κεντρικού Οργανισμού Διεξαγωγής των Εξετάσεων, εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας, που θα διενεργεί κάθε χρόνο τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Κατάργηση των πέντε επιστημονικών πεδίων και των τριών κατευθύνσεων (Θετική, Θεωρητική και Τεχνολογική) που ισχύουν σήμερα στα λύκεια. Αντικατάστασή τους με δύο θεματικές ενότητες, τη Θεωρητική και τη Θετική ή Κλασική.

- Εξετάσεις σε τέσσερα ή πέντε μαθήματα - που θα είναι διαφορετικά σε κάθε ενότητα - για την εισαγωγή στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- Συμμετοχή των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις μόνο αν έχουν περάσει τη βάση του «10» στο σχολείο τους στα τέσσερα μαθήματα της ενότητας που τους ενδιαφέρει, αλλά και αν έχουν συγκεντρώσει γενικό βαθμό απολυτηρίου άνω του 10.

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου